Nominerade för andra året i rad!

David Rydenfalk: Att jobba med insatsstyrkan var ju ett pris i sig
3:53 min

Den 14 oktober går Prix Europa av stapeln, och vi kan glatt meddela att vi är nominerade i Online-kategorin för vår valbevakning!

A summary in English.

Utgångspunkten var en studie som visade att familj och partiprogram vägde tyngre än medierna i samband med det förra valet. Sameradion bad därför i år om vår hjälp med att skapa ett digitalt köksbord.

Så hur gjorde vi? Snabbast överblick får du om du kollar nomineringsfilmen ovan eller länkarna nedan. Men i korthet samordnade vi våra, Sameradions och under några dagar Nyhetswebbens resurser i linje med det som är vårt uppdrag:

RESEARCH - Ett 20-tal egna nyheter för Sameradion tack vare spetskunskaper inom digital research och kombinationen datajournalistik/programmering. Till exempel Partiledare åkte dit för rattfylla eller Granskningen om hur staten beviljar gruvtillstånd på områden trots att de märkt som särskilt skyddade.
 Vi blev anmälda av myndigheten vi granskat, Bergsstaten, - och friade i granskningsnämnden. Nyheter och kartläggningar vi gjorde nådde ut i filterbubblorna i sociala medier och blev faktabas i diskursen kring valet.

INTERAKTIVITET - Hur lik är du genomsnittsväljaren - en liten applikation som gick förvånansvärt bra. Och Oddabot, din bott-kompis som svarar på dina frågor om Sametingsvalet.

PAKETERING - Infografik, widgets, gifar, illustrationer och annat informativt och lockande som bara går att åstadkomma när det finns både en nyhetsgrafiker och en webbdesigner inne och jobbar - en sällsynt lyx!

Fler länkar nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".