Skyddsrum genre
Skyddsrum. Foto: TT/Sveriges Radio
Digitala insatsstyrkans blogg

Hur långt till närmaste skyddsrum?

3:03 min

Ekot rapporterade under morgonen om bristen på skyddsrumsplatser i landet.
Vi skapade en interaktiv karta över landets alla skyddsrum och bjöd in publiken till att besöka ett av dem – i 360 grader.

Kolla in kartan och 360-rummet här.

I händelse av krig ska människor I Sverige kunna uppsöka skyddsrum och stanna där i tre dygn. Men det saknas platser enligt en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som Ekot rapporterat om.

Vi spånade kort om vad vi skulle kunna erbjuda Ekot digitalt och landade i en interaktiv sökfunktion och en 360-upplevelse i bild och ljud.

VAD BYGGDE VI?
En karta publiken kan söka i för att hitta sitt närmaste skyddsrum.
Vi besökte även ett skyddsrum där vi gjorde ett radioinslag och en på-plats-beskrivning till en 360-bild, som besökaren kan se sig om i.

HUR BYGGDE VI DET?
Vi hämtade data om samtliga skyddsrum i landet från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, via sajten geodata.se. 
Skapade en HTML-blobb och en beskrivning för användaren.

Vi bandade en prata och miljöljud och redigerade ett inslag från ett skyddsrum, fotade det med en 360-kamera och formaterade in bilden i isidor för att kunna relatera in den i en artikel på sverigesradio.se.

Tillsammans med en av Ekots webb-redaktörer skapade vi sedan en artikel med både kartan, ljudet och 360-bilden i samlat.

För landets P4-kanaler räknade vi även ut antalet skyddsrumsplatser i varje svensk kommun. Sedan satte vi dessa siffror i förhållande till folkmängden i respektive kommun, enligt SCB:s statistik från den sista december 2016. Underlag som Ekots riksdesk sedan försåg kanalerna med.

P4 Sörmland: "Därför har Trosa bara ett skyddsrum"

P4 Kristianstad: "Bara en kommun har tillräckligt med skyddsrum"

P4 Örebro: "För få skyddsrum i Örebro län"

VARFÖR TOG VI DEN PÅ VOLLEY? - TRE MENINGAR
Vi har senare tid testat att i teorin spåna på snabba nyhetspuckar vi skulle kunna lösa under en dag om möjlighet och kapacitet finns. Denna dag kunde vi det och hade bra idéer relaterat till en nyhet med allmänintresse vi visste Ekot skulle följa upp under dagen. 

VILKA VAR INBLANDADE?
Research: Eric Weber
Foto/reporter: Marcus Eriksson
Projektledare: Yasmine El Rafie

Plus: Roligt att kunna bistå Ekot med en snabb dagspuck som skapar mervärde för den digitala publiken.

Minus: Svårt att snabbt skapa sökbara adresser via Carto-verktyget som fungerar på hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista