Grafik över priser för mathandel
Digitala insatsstyrkans blogg

Diagramverktyget hjälper ännu en redaktion

Med hjälp av vårt diagramverktyg lyckades P4 Västmanland att snabbt få upp grafik till sin artikel om näthandeln av mat.

P4 Västmanland ville undersöka de dolda kostnaderna i näthandeln av mat, och jämförde priser hos fyra lokala stormarknader som erbjuder köp över nätet.

För att få till en illustration av prisskillnaderna vände sig redaktionen till oss med en förfrågan. Men eftersom det som efterfrågades var ett enkelt diagram kunde vi hänvisa dem till vårt egna diagramverktyg – ett av flera som vi har tagit fram för redaktionerna.

Handla mat på nätet kan bli dyr affär

VAD ÄR DIAGRAMVERKTYGET?

Verktyget är skapat för att ta tabeller från Excel och göra dessa till diagram i Isidor. Det låter dig göra liggande och stående stapeldiagram samt linjediagram, där du själv kan ändra färger och storlek. Detta exporteras sedan som html-kod som man enkelt kan relatera in i en artikel.

HUR KAN DET ANVÄNDAS?

Eftersom verktyget låter användaren ändra färg kan diagrammen anpassas till innehållet det ska representera, exempelvis opinionsgrafik eller kanalbundna publiceringar. Den färdiga grafen visar även information för de olika staplarna när man rör muspekaren över.

Nedan finns några exempel på hur verktyget kan användas.

Kvinnornas OS i Rio - tuffast hittills

Grafik: Plus och minus i regeringens budget

Grafik: Svensk väljaropinion, maj 2016

Så skulle östgötarna rösta om det var val idag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista