Screenshot av Digitala Insatsstyrkans verktygslåda
1 av 5
Foto: Screenshot
Ljudrutsverktyget
2 av 5
Ljudrutsverktyget
Play på sociala medier
3 av 5
Play på sociala medier
Tidslinjeverktyget
4 av 5
Tidslinjeverktyget
Diagramverktyget
5 av 5
Diagramverktyget
Digitala insatsstyrkans blogg

Verktygslådan – digitala verktyg för redaktionerna

Vi har lanserat en samling digitala verktyg som redaktioner själva kan använda i sina webbpubliceringar, utan krav på programmeringskunskaper.

I våra samarbeten med redaktionerna händer det att vi tar fram lösningar som har fler användningsområden än den specifika publicering vi för tillfället arbetar med.

En handfull av dessa lösningar har vi därför skapat redaktionella verktyg för, så att de kommer fler redaktioner till del.

Nu har vi lanserat två nya – "Ljudrutsverktyget" och "Play på sociala medier" – och samlat alla våra verktyg i en gemensam "verktygslåda". 

VAD BYGGDE VI?

Ljudrutsverktyget: Under det senaste åren har vi skapat många varianter av "ljudkort" – visuella paketeringar som ska locka till lyssning.

Nu har vi lanserat ett verktyg som gör det möjligt för redaktioner att själva skapa dessa för sina webbpubliceringar.

Exempel: Lyssna på 40 år av ljud med P4 Stockholm

Play på sociala medier: Ett verktyg som vi ursprungligen tog fram i samband med satsningen #bostadsökes, men som nu är tillgänglig för alla redaktioner. Den kombinerar bild, grafik och ljud till en video som lämpar sig för sociala medier. 

Verktyget är enkelt att använda och ett effektivt sätt att presentera ljud på sociala medier – utan att för den delen tappa det visuella.

I verktyget finns även färdiga designmallar för de olika kanalerna, med respektive logotyper och färger. 

Läs mer: Hur presenterar vi ljud i sociala medier?

Befintliga verktyg

Nedan följer en samling befintliga verktyg som funnits tillgängliga att använda för våra redaktioner och som nu samlats i en och samma verktygslåda.

Tidslinjeverktyget: Det första webbaserade verktyget som togs fram under valårssamarbetet 2014 mellan Digitala medier och Ekot. Verktyget skapar tidslinjer med inlägg i kronologisk ordning – som ett användbart sätt att presentera en sammanfattning av ett längre händelseförlopp.

Exempel: Attackerna i USA 11 september 2001 - så lät det

Diagramverktyget: Att presentera siffror på ett vettigt sätt kan vara både tidskrävande och svårt. För att göra det enklare och snabbare har vi skapat ett diagramverktyg, som omvandlar en Excel-tabell till ett stapel- eller linjediagram, som sedan går att relatera in i en webbpublicering.

Exempel: Så skulle östgötarna rösta om det var val idag

VILKA VAR INBLANDADE?

Utvecklare: Niklas Emilsson, Andrew Dry och Karolina Wihed Nystrand.

Design: Maksim Goobar och Fredrik Petersson.

Plus: 
Vi fick på plats att kunna skala upp och driftsätta server (EC2) i Amazon (AWS).
Konsekvent analys över redaktionernas användning av verktygen.
Vi hann tänka och skissa en del inför nästa iteration av verktygen.

Minus: 
Det var krångligt att jobba med AWS innan 4G-router var på plats i och med inställningar via både proxys och brandväggar.
Verktyg utvecklade vid tidpunkter långt i från varandra tenderar att både ha olika teknik och utseende vilket leder till att de kanske inte alltid harmoniserar så som önskat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".