Radiosportens Jerringpris
1 av 2
Spridningsbild samt mobilvy. Grafik: John Danielsson & Maksim Goobar
Jerringpriset
2 av 2
Digitala insatsstyrkans blogg

Jerringpriset 2017 - Presentation av kandidaterna

7:13 min

Sveriges mest prestigefyllda idrottspris, Jerringpriset, har delats ut varje år sedan 1979. Nu är det dags igen!

JERRINGPRISET

Jerringpriset är Radiosportens pris som går till den idrottare eller det lag som har stått för det gångna årets bästa idrottsprestation.
Det har delats ut varje år sedan 1979, och brukar av idrottarna benämnas som något av det finaste man kan vinna, då det är svenska folket som röstar fram vinnarna.


VAD BYGGDE VI?

Precis som de senaste åren så tog Radiosporten Digitala Insatsstyrkan till hjälp för att få till en snygg digital presentation av kandidaterna (i år är de 14 stycken) för att få så bra spridning som möjligt och därigenom så många röster som det bara går. Vi på ett liknande upplägg som 2016, men med en del uppdateringar. Till skillnad från i fjol så ville vi i år ha möjlighet att kunna "swipa" mellan de olika kandidaterna. Vår gästredaktör från Radiosporten Daniel Grefve föreslog en Instagram story-liknande funktion, vad har kommit att kalla "topp-swiper", där stories presenteras i form av cirklar som en kan bläddra mellan.

 

HUR BYGGDE VI DET?

Lösningen med en topp-swiper hade vi sen tidigare då vi skapat den för P4 Ögonblick. Vi uppdaterade också de ljudande korten från tidigare Jerringpris så att de blev ljudrutor med ljudanimationer (även de skapade för P4 Ögonblick). Vi styleade om listan med kandidater till att mer likna en uppsättning individuella kort, för att hålla isär dem bättre, och lyfte fram röstningsmöjligheterna med två knappar. Det implementerades också en slumpfunktion som gör att kandidaterna alltid sorteras olika för att ingen ska ligga i topp konstant, samt funktionen att vid ankomst via en specifik kandidats spridningslänk hamnar den kandidaten i toppen av listan.

Det skapades också en spridningsbild med samtliga kandidater och twitterinlägg för varje kandidat.

 

VILKA VAR INBLANDADE?
Daniel Grefve, reporter/redaktör Radiosporten
Maksim Goobar, digital designer, Digitala Insatsstyrkan 
Niklas Emilsson, utvecklare, Digitala Insatsstyrkan
John Danielsson, grafiker, Digitala Insatsstyrkan

Plus: Att få till en artikel där man kan "swipa" mellan de olika kandidaterna känns väldigt fräscht och modernt, jämfört med en vanlig artikel där man bara scrollar ner. Många små funktioner tillsammans med uppdaterad styling gör att ett gammalt upplägg kan kännas nytt och fräscht!

Minus: Att vara beroende av Defgo för röstningsformuläret. Begränsade möjligheter att enkelt skapa en bra upplevelse för besökaren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista