Ett ansikte pressas upp mot glaset i en smartphone.
DIGITALA INSATSSTYRKANS BLOGG

Ur ett mobilt perspektiv

UX, CSS och agilt. Här är ett litet utkast av glosor jag lärt mig under året som digital producent.

När du trillar in som senior journalist i ett team av digitala specialister är det bra att känna till några begrepp för att inte bli helt bortkollrad. Här är i varje fall tre:

  • UX
    Yes. Det handlar oftast om engelska förkortningar. Den här står för user experience. I regel märker du bara av en UX-design om den är dålig. För då hittar du till exempel inget enkelt sätt att komma dit du vill på en sajt. Men egentligen bör du prata med Maksim i Digitala insatsstyrkan, han är grym på att ta fram bra UX (sådan du alltså inte ens tänker på för att den är så bra).

  • CSS
    Engelska igen; Cascading Style Sheets. Det är kodspråk. Allt du behöver veta är att det här kodspråket används vid webb-design. För att sätta färg och form på allt. Till skillnad från kodspråket HTML (vi hoppar vad det står för) som sätter ramen; storlek, höjd, bredd och var allt ska ligga, så berättar CSS för sajten hur det där som ska ligga där ska se ut. Typ. Men egentligen bör du prata med Niklas eller Andrew i Digitala insatsstyrkan. De är grymma på att programmera och koda.

  • AGILT
    "Här jobbar vi agilt". Du kanske känner till Agility? Där små hundar springer fort runt en bana med olika hinder? Lite så är agil arbetsmetod också. Att snabbt kunna anpassa sig till olika förutsättningar längs vägen. I Digitala insatsstyrkan kan det till exempel handla om att testa en typ av sajt på användare, där det visar sig att de alls är intresserade. Och då får man snabbt och agilt tänka om och ta fram en bättre typ av sajt som publiken faktiskt vill ha. Ungefär. Men egentligen bör du prata med Yasmine, produktägare och projektledare i teamet, hon om någon är grym på det där.  

Vi får ta fler glosor nästa gång. Nu ska jag nämligen vara tjänstledig ett litet tag. Ses igen i vår nästa år! / Marcus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".