Halvcirklar som visar statistik över hur många lekplatser som har gummiunderlag i Hallands län. Högst ligger Kungsbacka med 30,3 procent, lägst är Laholm på 2,2 procent och siffran för hela länet är 8,1 procent.
Med kommunskötta lekplatser avses lekplatser som sköts av motsvarande kommunernas Teknik- och fritidsförvaltning eller Gata- och parkförvaltning. Alltså omfattas inte de som är privata, ägs av föreningar, kommunala bostadsbolag, står på skolgårdar eller dylikt. Statistiken har lämnats av kommunerna själva. Majoriteten av dessa lekplatser ligger i tätorter. Foto: Henrik Martinell; Grafik: Fredrik Petersson/SR
Digitala insatsstyrkans blogg

Vi hjälper P4 Halland att förklara siffrorna

"Ska inventera alla våra lekplatser och göra en handlingsplan"
2:29 min

P4 Halland undersökte förekomsten av gummiasfalt på länets lekplatser, och vände sig till oss för att få hjälp med att visualisera resultaten.

Med insatsstyrkans senaste värvningar finns just nu grafiker i teamet, vilket har möjliggjort att vi under hösten kunnat bistå med grafik och illustrationer.

P4 Halland hörde av sig och frågade om vi kunde bistå redaktionen med att presentera siffror på ett roligare sätt. Trots att det var ont om tid hade vi denna gång möjlighet att hjälpa till.

VAD BYGGDE VI?

Resultatet blev en förhållandevis enkel grafik över förekomsten av gummiasfalt på de 321 lekplatser som P4 Halland hade undersökt.

Se grafiken: Gummiasfalt under lupp på miljöfarliga lekplatser

HUR BYGGDE VI DET?

Fokus för oss var tydlighet, speciellt då siffrorna ska kunna läsas tydligt i en mobilskärm, men vi ville även få in någon lekfull grafisk detalj för att lätta upp det en aning. 

VILKA VAR INBLANDADE?

Henrik Martinell, P4 Halland
Fredrik Petersson, Digitala insatsstyrkan

Plus: Alltid kul när man kan presentera siffror på ett roligare, mer visuellt sätt.

Minus: Ibland svårt att välja rätt typ av visualisering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".