Grafik: John Danielsson/Fredrik Petersson/Maksim Goobar/Sveriges Radio
Digitala insatsstyrkans blogg

Jerringprisfinalisterna 2017 - ljudstödjande animationer!

1:56 min

Tillsammans med Radiosporten tog vi fram spridningsfilmer för de åtta kvarvarande finalisterna till Sveriges mest prestigefyllda idrottspris, med målet att lyfta de avgörande referaten och ögonblicken.

Jerringpriset är Radiosportens pris som går till den idrottare eller det lag som har stått för det gångna årets bästa idrottsprestation.

Det har delats ut varje år sedan 1979, och brukar av idrottarna benämnas som något av det finaste man kan vinna, då det är svenska folket som röstar fram vinnarna.

VAD BYGGDE VI?

Till dagen då de åtta kvarvarande Jerringpriskandidaterna presenteras har vi skapat en spridningsvänlig animerad video över kandidaternas prestationer under året som gått, ljudsatt med Radiosportens egna radioreferat. 

Radiosporten planerar att ägna en dag vardera åt att lyfta de olika kandidaterna på olika plattformar, och till dessa har vi skapat åtta individuella animationer för samma ändamål.

HUR BYGGDE VI DET?

Under förra årets Jerringpris skapade vi tillsammans med Ekots grafiker och Radiosporten färgglada, småroliga animationer av de nominerade idrottarna.

Eftersom vi under hösten har haft två praktikanter med inriktning på grafik och animation i teamet, kunde vi även i år göra ett liknande upplägg, men nu dessutom med 3D-animation. 

3D-modeller och animationer gjordes i programmet Maya, några grafiska animationer skapades i After Effects och bild och ljud klipptes sedan ihop till videoklipp i Premiere Pro.

VILKA VAR INBLANDADE?

Daniel Grefve, Radiosporten - reporter/redaktör
Andreas Lundin, Radiosporten - reporter/redaktör
Maksim Goobar, Digitala Insatsstyrkan - digital designer
John Danielsson, Digitala Insatsstyrkan - animatör
Fredrik Petersson, Digitala Insatsstyrkan - grafiker
Eric Weber, Digitala insatsstyrkan - producent
Yasmine El Rafie, Digitala insatsstyrkan - projektledare/produktägare
Marcus Eriksson, Digitala Insatsstyrkan - videomall

Den ursprungliga grafiken för hästen All In togs fram av Axel Rune.

PLUS:

  • Roligt att än en gång få jobba tillsammans med Radiosporten. 
  • Kul att ha möjlighet att skapa saker i 3D och på så sätt slippa vara beroende av riktiga filmklipp med allt vad rättigheter och svårigheter med maskning heter. 
  • Kul att testa greppet att låta texten döljas bitvis, för att uppmuntra publiken att slå på ljudet och lyssna på referatet.

MINUS:

  • Svårt att hålla ordning och reda i arbetsfiler med så många inblandade.
  • Tidskrävande med både 3D- och filmredigering.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista