Digitala insatsstyrkans blogg

Vinter-OS: Animerad vinjett, lyssning bland resultat och förenklad interaktivitet

Radiosporten har återigen tagit hjälp av Digitala Insatsstyrkan inför ett stort mästerskap.

Inför vinter-OS 2018 har det varit fokus på resultat-tjänsten, direktrapporteringen och vinjett till Radiosportens rörliga material på sociala medier under OS.

Vinjett för Radiosportens rörliga material (sociala medier):

Att sprida referat via rörliga bildspel på sociala medier har varit en framgångsfaktor för Radiosporten på senare år. För att förstärka den styrkan under OS har Digitala insatsstyrkan arbetat fram en tydlig animerad OS-vinjett/stämpel i 3D-CGI. Syftet med vinjetten är att sociala medier-surfare snabbt och enkelt ska kunna urskilja Radiosportens inlägg i sina flöden och förstå att dessa kommer från just Radiosporten. 

Resultattjänsten – kopplad till livelyssning:

Det här brukar vara det mest använda på Radiosportens sajt under olympiska spel. Det handlar om resultat och tävlingsschema (på allt och per sport), medaljliga och en sida som visar vilka svenskar som tävlar just i dag och när.

Här har Digitala insatsstyrkan hjälpt till att integrera resultattjänsten på Radiosportens sajt. Tjänsten är förstås följsam och fungerar lika bra oavsett plattform man surfar in med. En teknisk utmaning har varit att få resultattjänsten att laddas in snyggt på sverigesradio.se som är byggd som en "singel-page-application".

Digitala insatsstyrkan har också integrerat in ljudet i denna tjänst. När man klickar in på resultatsidan kommer det finnas en nedräkning till nästa evenemang och när Radiosporten börjar sända aktiveras en lyssnaknapp i anslutning till resultattjänsten.

Direktrapportering - förenklad interaktivitet:

Digitala insatsstyrkan har hjälpt till att göra Radiosportens direktrapporteringar mer synkade med Ekots så att de två redaktionerna har liknande uttryck. Digitala insatsstyrkan har också hjälpt med att förenkla kommenteringen för besökarna, med en tydlig ”kommentera-länk” i toppen.

VILKA VAR INBLANDADE?

Martin Hedberg, webbredaktör
Maksim Goobar, digital designer/UX
Niklas Emilsson, utvecklare
John Danielsson, 3D-visualiserare/animatör
Yasmine El Rafie, produktägare

Plus: Kul att få jobba med ett så stort evenemang som OS och utveckla ljudspelare ihop med resultatservice som båda har en stark "live-känsla" att det händer här och nu.

Minus: Det är mycket hållpunkter och sändningar att hålla reda på och planera för i förväg.