Digitala insatsstyrkans blogg

Nyhetsvecka 4: Ekonomipris, utländsk bakgrund i riksdagen samt #metoo-effekter

0:50 min

Under veckan har vi fortsatt med vår överblick över årets Nobelpristagare, samt tagit fram en tidslinje över ett antal följder som #metoo har haft.

Tidslinje: Tio följder av #metoo

VAD BYGGDE VI?

Veckan började med att vi gjorde den sista uppdateringen av vår Nobelpris-swiper – denna gång för ekonomipriset, som offentliggjordes under måndagen.

Se slutresultatet:  Nobelpris-swiper

Vår granskning där vi begärt ut och gått igenom riksdagsledamöters representativitet när det gäller utländsk bakgrund, tillsammans med Jonas Löfvenberg från Radio Sweden, gick också ut under veckan:

Se slutresultatet: Få riksdagsledamöter med utländsk bakgrund

Eftersom större delen av veckan skulle vara uppbokad i kurser och möten visste vi att vi endast skulle ha en förmiddag till att producera något nytt.

Efter en kort s k "design studio" och en avstämning med Ekot bestämde vi oss för att ta fram en tidslinje över effekter av #metoo-rörelsenr – en aktuell vinkel så här ett år efter att uppropen började.

Se slutresultatet: Tio konsekvenser efter #metoo

HUR BYGGDE VI DET?

Sedan tidigare finns vårt tidslinjeverktyg, som gör det möjligt för redaktörer att skapa enkla, ljudande tidslinjer som går att bädda in i webbartiklar på sajten.

Denna gång ville vi testa att skapa en tidslinje som är direkt kopplad till Sveriges radios CMS Isidor, och som kan redigeras därifrån.

Vi löste detta genom att i skapa en redaktionell samling av ett antal publicerade artiklar om #metoo, och hämta ut dessa via Sveriges radios API till en egen komponent som kan bäddas in i valfria artiklar.

Utöver själva tidslinjen tog vi också fram ett eget ljudklipp, i form av ett ljudande kollage över några händelser under året, samt en bild för att kunna puffa och sprida.

VILKA VAR INBLANDADE?

Utvecklare: Niklas Emilsson, Digitala insatsstyrkan
Designer: Maksim Goobar, Digitala insatsstyrkan
Researcher/redaktör: Eric Weber, Digitala insatsstyrkan
Producent: Marcus Eriksson, Digitala insatsstyrkan
Projektledare/PO: Yasmine El Rafie, Digitala insatsstyrkan

Plus: 
Bra med en tydlig, konstruktiv vinkel.
Roligt att vi fick ihop något på bara några få timmar.
Att vi hade utforskat den tekniska lösningen och gjort en inventering av innehåll i förväg.

Minus: 
En teknisk lösning som gör det svårt att ändra innehållet i tidslinjeposterna.
Snåriga kontaktvägar till publicerande redaktion när det inte publiceras samma dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista