En levande ljudgrafik om Svenska Akademien

0:55 min

De aderton – plötsligt stod det om dem i var och varannan nyhet. Men vilka är de egentligen?

Om man hade någorlunda koll på nyhetsflödet under hösten 2017 och våren 2018 var det omöjligt att inte stöta på artiklar om krisen i Svenska Akademien. Ledamöter anklagades för det ena och det andra och flera avstod från att delta i Akademiens arbete under en lång period. 

VAD BYGGDE VI?

För att hjälpa vår publik att förstå vilka ledamöterna i Svenska Akademien är byggde vi en interaktiv faktaruta som introducerar var och en av de aderton. Faktarutan har ett stort ljudfokus då publiken måste lyssna på ljudet för att få veta något mer om ledamöterna än namn, ålder och när de valdes in i Akademien. Syftet är att den ska kunna uppdateras allt eftersom ledamöterna byts ut och att kunna användas i samtliga nyheter om Svenska Akademien för att bidra med fördjupning.

HUR BYGGDE VI DET?

Vi byggde en interaktiv grafik med 18 stolar som skjuts in under ett bord när man klickar på dem. Stolarna har fått olika färger beroende på om personen är aktiv i Akademien eller inte. På stolen lade vi också in symboler för man respektive kvinna för att snabbt kunna se hur könsfördelningen ser ut bland ledamöterna. Sedan spelade vi in och klippte ihop ett självständigt ljud för varje ledamot som berättar om deras bakgrund. Sist men inte minst kopplade vi ihop ljudet och en bild till varje stol i grafiken.

VILKA VAR INBLANDADE?

Eric Weber, research
Camilla Tranberg,
utvecklare
Niklas Emilsson,
utvecklare
Maksim Goobar,
designer
Elin Wärmegård,
journalistpraktikant
Torbjörn Pettersson, journalistpraktikant
Marcus Eriksson,
producent
Yasmine El Rafie,
produktägare/projektledare

Plus: Kul att bygga något som kan återanvändas obegränsat många gånger.

Minus: Vi var sena med att informera att den nu finns och därför används den inte i så många artiklar när de flesta nya kandidaterna utsetts.