Digitala insatsstyrkan dubbelt nominerad till NODA awards igen - nu även i "Investigative"

Sveriges radio (Digitala insatsstyrkan) är nominerade i två klasser till Noda awards, det nordiska priset för datajournalistik i framkant.

Sveriges Radio är nominerad i kategorin ”Investigative” för #EUbidragen, en gemensam granskning av Ekot, Område Mitt, Digitala insatsstyrkan samt Sveriges Radios P4-stationer av drygt 21 miljarder kronor i EU-bidrag som delats ut till Sverige åren 2014-2018.
  Granskningen resulterade i ett 50-tal inslag i över hälften av Sveriges Radios lokala nyheter, liksom på riksnivå.
Granskningen genomfördes under våren 2019 med hjälp av tekniker som AI, Explorative Data Analysis och klassisk fotarbetesjournalistik.

SR nomineras också för ”Dags att utvandra” en genomgång av SR:s Sisuradio och Digitala insatsstyrkan, tillsammans med Svenska YLE, av levnadsomkostnaderna och lönerna i de olika nordiska länderna.
  Kartläggningen genomfördes under ett halvår över Bottenviken och resulterade i inslag i YLE och Sisuradio som lyfte frågor och konsekvenser av migration i Norden. Nomineringen är i kategorin i kategorin ”application”, tack vare den special-programmerade specialappen som på ett interaktivt sätt lockar besökaren till såväl fördjupande journalistik, som egna jämförelser med andra andra länders levnadsförhållanden.

 Priserna delas ut i Trondheim på Next media conference den 14 november.