Johanna Bargholtz Foto: Johan Ljungström/SR

Namn: Johanna Bargholtz


Ålder: 32

Bostadsort: Stockholm 

Yrke: Läkare. Håller på med min specialist-utbildning för att bli psykiater. 

Familj: Gift med Björn, en lundensare som arbetar i finansbranschen. Föräldrar, syster, svåger och två syskonbarn i Stockholm. 

Framträdande karaktärsdrag/sån är jag: Snabb och lat bokmal med ett livligt intresse för människoöden, jazz och småkakor. Har bibliotekskort i sex olika kommuner. 

Favoritförfattare: Ian McEwan. Stringent, laddat språk, psykologiskt skarpsinne och kolsvart humor. När man läser en av hans böcker sysslar tankarna med den även när man gör annat. 

Den här boken förändrade mig: ”Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt” av Oliver Sachs. När jag läst den bestämde jag mig för att jag helt enkelt måste bli läkare för att få ägna mig åt så märkliga och fascinerande saker. Läkarvardagen har kanske inte visat sig vara fullt så rafflande alla gånger, men jag är fortfarande fascinerad. 

Här läser jag helst: Överallt. I sängen, TV-soffan, rulltrappan. Norrtäljebussen är bra för då får man sitta så länge.  

Det viktigaste i en roman, är för mig: Att jag blir fångad av karaktärerna, att de känns trovärdiga eller åtminstone intressanta. Jag får akuta besserwisserattacker om språket är dåligt, vilket stör läsupplevelsen. 

Sån lektyr läser jag aldrig: Militärhistoria. Fast om jag ska vara ärlig har jag inte gett genren en chans, så vem vet? Det kanske blir nästa upptäckt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista