Linus Daniel Åhlander Lyssnarjuryn 2010

Linus Åhlander

Ålder: 32

Bostadsort: Malmö

Yrke/sysselsättning: Student (filosofi), extraknäcker för tillfället på bio

Familj: Singel, föräldrar och en lillasyster (katten Soja räknas väl knappast i sammanhanget).

Sån är jag: Spontan, drivkraftig, otålig, reflekterande, egensinnig.

Favoritförfattare: Svårt. V. S. Naipaul för hans rytm och stilistiska förmåga. Samt för hans precision, den perfekt avvägda balansen och det sätt varpå hans texter ofta utmynnar i ett crescendo, som får mig som läsare att i det närmaste kippa efter andan.

Den här boken förändrade mig: Också svårt. Efter viss tvekan: ”Främlingen” av Albert Camus. Av den anledning att det är den bok som fick mig att inse värdet av att läsa om böcker och för dess förmåga att motarbeta en entydig tolkning; varje gång vi läser, läser vi annorlunda. Varje gång jag lägger ifrån mig ”Främlingen” har Mersault blivit en annan.

Här läser jag helst: Någonstans där jag kan se himlen och gärna även höra måsars skri. En miljö som ger en känsla av tidlöshet…

Det viktigaste i en roman, är för mig: Karaktärsskildringarna, ”ämnet” samt den ”estetiska biten”; stil, rytm, punktering, tonläge etc. 

Så hittar jag de böcker jag läser: Letar i stort sett uteslutande på antikvariat, tips från vänner och tidningarnas kultursidor. Läser baksida samt första sidan för att bedöma huruvida boken verkar intressant.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".