Pia Lundgren

Pia Lundgren

Är 83 år och bor i Göteborg

Pensionerade programredaktör från Stora Teatern och Göteborgsoperan som helst läser hemma i lugn och ro utan störande element.

Vad är det viktigaste i en roman för dig?

- Innehållet, vad författaren vill säga.

Familj: Två döttrar, fyra barnbarn

Framträdande karaktärsdrag: Öppen, positiv, nyfiken, kunskapstörstande

Några författare jag gillar att läsa: Eyvind Johnson, Albert Camus och Jean-Paul Sartre, speciellt hans dramer. Deras verk handlar om den mänskliga tillvaron, om frihet och om att ta ansvar för sina handlingar. Dessutom har de ett utsökt språk.

Den här boken gav förändrade mig: ”Se questo è un uomo” (”Är detta en människa?”) av Primo Levi. Han berättar lågmält om livet i ett koncentrationsläger. Han reflekterar över ondskan och ger ett trovärdigt vittnesbörd. Jag har läst många böcker om förintelsen men Levis bok har gjort störst intryck.

Här läser jag helst: Hemma i lugn och ro utan störande element.

Så här väljer jag de böcker jag läser: Jag följer noga med dagstidningarnas kultursidor respektive Sveriges Radios och SVT:s kulturprogram. Gör noteringar, lånar på biblioteket eller köper de böcker jag tycker verkar intressanta. Är också medlem i en bokhandelsklubb och får därigenom tillgång till aktuella böcker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".