Milla Leskinen

Milla Leskinen

Är 23 år och bor i Uppsala

Psykologistudenten som helst läser under sommareftermiddagar i stugan i Finland.

Vad är det viktigaste i en roman för dig?

- Att jag blir drabbad.

Familj: Mamma och pappa i Helsingfors, bror i Örebro.

Framträdande karaktärsdrag: Jag vill tänka att jag är en social och engagerad person, jag försöker vara snäll och öppensinnad så ofta jag kan.

Några författare jag gillar att läsa: Tove Jansson, för äventyren och för språket som är vemodigt och vackert. Klas Östergren, för att han kan lura vem som helst att bli förälskad i Stockholm och för ett språk som känns som ett kalas i mina öron. Maria Gripe, för att karaktärerna från hennes Skugg-serie och jag var oskiljaktiga under hela min barndom. Majgull Axelsson, för berättelser som inte tar slut i och med den sista sidan och för fantastiska porträtt av kvinnor.

Den här boken förändrade mig: ”1984” av George Orwell. Jag läste den när jag var 16 och fick svindel. Den gav mig ett perspektiv på världen, historien och mänskligheten och den fick mig att inse vilken makt språket har och jag vill tänka att den bidrog till en kritisk syn på världen i allmänhet och maktstrukturer i synnerhet.

Här läser jag helst: Sommareftermiddagar i vår sommarstuga i Finland och på tåg.

Så här väljer/hittar jag de böcker jag läser: Jag försöker att inte köpa så mycket nya böcker utan lånar hellre på bibliotek och av vänner. Jag väljer dem oftast på rekommendation av vänner som brukar gilla samma böcker som jag eller om jag läst något av författaren tidigare. Min mamma och jag brukar ha samma smak. Jag får ofta böcker i present och när jag ska ut och resa lite längre brukar jag okynnesköpa ett gäng pocketböcker på Myrorna.

Efter räder i bokhyllorna på Myrorna ser jag ibland ett genomgående tema; uppgörelser med svåra barndomar, kvinnor med livskriser eller författare med ett gåshudsframkallande språk är teman jag ofta råkar ut för vare sig jag vill det eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".