Lyssnarjuryn 2005

Här presenterar vi årets Lyssnarjury som valts ut bland de ca 450 brevskrivare som anmält sitt intresse.

Bengt Annebäck drömde som liten om att bli författare, han blev i stället psykiater och psykoterapeut, men läsintresset finns kvar. Han är 58 år, bosatt i Norrtälje och skriver på fritiden artiklar för lokalpressen med utgångspunkt i ”hur en vanlig läsare uppfattar böckerna”. Läsupplevelser under 2004 bl.a. Per Odenstens ”Vänterskans flykt” och Bengt Ohlssons ”Gregorius”. 

Liselott Bergman, 30 år, jobbar som ”kommunikationsstrateg” på ett konsultföretag med frågor om folkhälsa, trafiksäkerhet och deltagardemokrati. Hon bor i Malmö, seglar, dansar tango, spelar trummor och är yogainstruktör och Brisombud. Säger sig trots blond kalufs vara italiensk till temperamentet. Som romanfigur är hon Jenny i Per Wästbergs ”Luftburen”. 

Dina Bravo 41 år, född i Chile, har bott i Sverige i 16 år och arbetar inom äldreomsorgen i Säffle. Lärde sig svenska genom att läsa Astrid Lindgren och Vilhelm Mobergs utvandrarepos. Till favoriterna hör Majgull Axelsson och Isabel Allende. 

R. Ingemar Eriksson, nybliven ålderspensionär efter ett liv som bankman, bor i en liten by utanför Högsäter i Dalsland med maka, häst, hund och natur. Han är ordförande i Dalslands Skrivarförening, som har ett 60-tal amatörskrivare som medlemmar, och för datalista över böckerna han läser. På listan bl.a. Ola Larsmos ”En glänta i skogen” och Steve Sem-Sandbergs ”Ravensbrück”. 

Marika Palmér Rivera, 29 år, bor i Uppsala med man och tvåårig son, är civilingenjör och arbetar med avloppsrening. Hon läser i genomsnitt en roman i veckan, mest på svenska men också en hel del på engelska och spanska. Hennes favoritförfattare är ”de som kan forma språket till en del av innehållet” t.ex. Jane Austen, Gabriel Garcia Marquez och Jonas Hassan Kemiri med sin roman ”Ett öga rött”. 

Henrik Rydstedt, 45 år, anser pocketboken vara en av 1900-talets största landvinningar. Han bor med familjen på landet, i skogen, men försörjer sig med något så urbant som att på deltid köra spårvagn i Göteborg, ibland också i Oslo. Till favoritförfattarna hör provokatörer och samhällsgisslare som Michel Houellebecq och Hugo Claus. 

Elisabeth Öhgren-Krantz, 51-årig fembarnsmor i Saltsjö-Boo utanför Stockholm, utbildar sig just nu till undersköterska. Hon älskar böcker och diskussioner om böcker och är fascinerad av hur olika man kan läsa och uppleva samma bok. Till favoriterna hör Siri Hustvedt’s ”Vad jag älskade” med dess koppling mellan intellekt och känsla och Ian McEwan’s gastkramande ”Försoning”.