Lyssnarjuryn, stående från vänster: Martin Martinsson, Inger Pálsson, Elias Chougui Eriksson, Matilda Gomis, Maria Axelsson-Henter. Sittande: Alice Ericsson och Fredrik Johansson. Foto: Alexander Donka/Sveriges Radio.

Dessa delar ut Sveriges Radios romanpris 2014!

Lyssnarjuryn är samlad för tjugoförsta gången. Vinnaren av Sveriges Radios romanpris ska koras. Spänningen är olidlig. Tre lärare, två studenter, en psykiatriker och en hästkarl ska komma överens om vilken av de nominerade författarna som ska få ta emot pris fredagen den 7 mars.

Vilken läsupplevelse har förändrat dem?

 
Alice Ericsson, 26 år, Uppsala
Studerande. 
 
– Det har än så länge inte inträffat.

 
Fredrik Johansson, 40 år, Ronneby
Lärare i datavetenskap
 
– En snuskgubbes anteckningar av Charles Bukowski. Jag lånade den på skolbiblioteket som 13-14-åring och trodde nog att den innehöll lite snusk, men jag kunde inte ana att den skulle innehålla så mycket smuts och elände. Ironin och humorn gick mig över huvudet och jag läste inte ens ut den, men den har funnits kvar hos mig sedan dess, på gott och ont.

 
Elias Chougui Eriksson
, 18 år, Östersund
Studerande, går natur på gymnasiet
 
– Där får jag nog svara ”Kafka på stranden” av Haruki Murakami. Jag hade aldrig läst något liknande, och den boken öppnade nya dörrar för mig. Den var så annorlunda jämfört med andra böcker jag läst, jag visste inte att det var möjligt att skriva något sådant innan jag läste den boken.

 
Martin Martinsson, 48 år, Oviken
Driver en hästgård
 
– Nio liv av Dawid Howarth, en dokumentärt skriven bok om Jan Baalsrud i andra världskrigets Nord-Norge. När man läst den får man en djupare förståelse för de uppoffringar som människor gjort för sitt lands frihet. Den som inte fängslas av det slit och umbäranden som förföljde honom, om trogna landsmäns lojalitet, tror jag inte finns. Tyvärr är nog boken svår att få tag på numera.

 
Maria Axelsson-Henter, ålder: mogen, Stockholm
Läkare i psykiatri
 
– Jag väntar fortfarande på den läsupplevelsen. Jag minns dock att Laura Ingalls Wilders boksvit om det lilla huset på prärien gick rakt in i mitt barnflickshjärta. Det var strävsamt, svårt men på något sätt lyckades man överleva kyla, torka och gräshoppor. Jag var mycket tagen av glädjen och sorgen i böckerna.

 
Matilda Gomis, 29 år, Kloster, södra Dalarna

Lärare men driver för närvarande ett familjedaghem i egen regi
 
– Oj det har funnits väldigt många. Marianne Fredriksson var viktig under tonåren, för att jag helt enkelt kände mig förstådd i hennes romaner. En viktig läsupplevelse från helt nyligen är Kjell Westös Hägring 38, för att den fördjupar och breddar min bild av finsk nutidshistoria (min mor kommer från en finlandssvensk släkt).

 
Inger Pálsson, nästan 76 år, Sundsholmen, Västervik
Pensionär, f.d. gymnasielärare
 
– Martinsons Aniara förstås, men kanske ännu viktigare (eftersom den drabbade mig tidigare): Ibsens Peer Gynt. När den gamle Peer Gynt i sista akten ser tillbaka på sitt förspillda liv och i yttersta förtvivlan ber: ”Du deilige jord, var ikke vred att jeg har trampet ditt gress til ingen nytte”, då insåg tonåringen precis hur illa det kan gå.

 
Lyssnarjuryns diskussioner om de nominerade romanerna sänds i P1 3 – 6 mars kl. 14.03 och kl. 18.15. Direktsänd prisutdelning från Bibliotek Uppsala den 7 mars kl. 18.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista