Kjell Westö. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.
1 av 3
Ett pris som man får av en läsarjury är det bästa pris man kan få, säger Kjell Westö. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.
Lyssnarjuryn, Sveriges Radios Romanpris 2014.
2 av 3
Lyssnarjuryn, Sveriges Radios Romanpris 2014.

Kjell Westö är vinnaren av Sveriges Radio Romanpris 2014

Sveriges Radios Romanpris 2014 tilldelas Kjell Westö för romanen Hägring 38. Lyssnarjuryns motivering lyder:

”För att han med ett exakt språk för oss in i Helsingforsmiljöer, där komplexa karaktärer levandegör en mörk del av vår historia med paralleller in i vår samtid.”

Kjell Westö är den tjugoförsta pristagaren av Romanpriset och prissumman är 50 000 kronor.

– För mig är vinnarboken en stark berättelse om en mörk tid i vår historia, en tid som bär med sig paralleller in i vår samtid. Jag blir starkt berörd av de motsättningar som målas upp i trettiotalets Finland, av den mörka historien som ett helt samhälle försöker skyla över och dölja. När jag ligger i min soffa och lyssnar på radiosändningar om nazistattacker i Kärrtorp och läser om övergrepp från inbördestidens Finland ger det mig en känsla av historien ständigt upprepar sig och att Westö fyller en viktig uppgift när han belyser det i en riktigt bra berättelse, säger Matilda Gomis, som var en av de sex jurymedlemmarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".