Lyssnarjuryn Sveriges Radios Romanpris 2015. Foto: Alexander Donka/Sveriges Radio
Lyssnarjuryn inför diskussionerna om vem som ska tilldelas Sveriges Radios Romanpris 2015. Främre raden från vänster: Taina Luodelahti, Nils-Johan Nilsson, Sayna Mostofizadeh, Malin Magnusson Bakre raden från vänster: Joakim Nordqvist, Roger Svedberg, Sofia Oldin Cederwall Foto: Alexander Donka/Sveriges Radio

Här är 2015 års Lyssnarjury!

En klimatstrateg, två lärare, en trädgårdsarbetare, en musiker, en journalist och ett bokhandelsbiträde ska komma överens om vem som ska belönas med Sveriges Radios Romanpris 2015, det tjugoandra i ordningen. Diskussionerna startar måndag 2 mars i P1.

Snart samlas Lyssnarjuryn för att efter intensiva diskussioner om de sex nominerade romanerna avgöra vilken av författarna som får komma till Angereds bibliotek fredagen den 6 mars för att ta emot Sveriges Radios Romanpris 2015.

Diskussionerna sänds i P1 2 – 5 mars kl. 14.03 och kl. 18.15. Prisutdelningen direktsänds inför publik fredag 6 mars kl. 18.15.
Lyssnarjuryn består i år av följande personer. Vi frågade dem vilken läsupplevelse som har förändrat dem eller gav dem en ny syn på omvärlden?

 
Sayna Mostofizadeh, 26 år, Falun
Journalist 

– J M Coetzee I väntan på barbarerna, den första bok jag läste om och om igen. Den var så specifik och vag samtidigt på ett sätt jag aldrig förr hade upplevt.

 
Malin Magnusson, 32 år, Stockholm
Jobbar i bokhandel

Mrs. Dalloway av Virginia Woolf. Trodde Woolf skrev torr thésalongslitteratur och så visade hon sig vara den mest begåvade stilist som funnits, därtill intelligent feminist och världens ay caramba-kvinna. Aldrig förr hade jag rest in i människans psyke i så tvära kast och i detalj, samtidigt som språket var njutbart som poesi.

 

Joakim Nordqvist, 41 år, Frankfurt am Main
Studieledig klimatstrateg

Strändernas svall av Eyvind Johnson, den avtäckte intertextualitetens magi och kittlade med sina berättartekniska krumsprång. Påverkade mitt sätt att läsa! Och A Man for All Seasons av Robert Bolt – den drabbade mig med sin koncisa och förtätade skildring av relationen mellan människan och hennes samvete. Påverkade mitt sätt att reflektera! Och till sist, The God of Small Things av Arundhati Roy, den bergtog mig med sitt språkhantverk och med miljö- och personskildringar som resonerade i mitt inre. Påverkade mitt sätt att iaktta!


Sofia Oldin Cederwall, 44 år, Göteborg
gymnasielärare i svenska och historia

– Den allra första kapitelboken jag läste. Den hette Törnroseskogens hemlighet och tog mig med storm. Det var en stark upplevelse för mig att jag tog mig igenom hela boken på egen hand, och jag förstod att en helt ny värld hade öppnats för mig, en värld av berättelser.

 
Roger Svedberg, 51 år, Nacka i Stockholm
Musiker i Hovkapellet och jazzmusiker
 
– Några av dem är Med känsla för klass och stil av Stephen Mendel-Enk, plötsligt var det någon som analyserade självklarheten i manligt beteende och den Den franske löjtnantens kvinna av John Fowles – egentligenlika mycket boken som film-manuset av Harold Pinter. Ett formgrepp som fullständigtknockade mig i all sin dramaturgiska briljans. Och Åsa Linderborgs Mig äger ingen och Underdog av Torbjörn Flygt och Hatet av Maria Sveland och … det är många!

 
Nils-Johan Nilsson, 66 år, Torpsbruk i Alvesta
Pensionerad, har bl a varit trädgårdsarbetare och vaktmästare

– Som barn att möta Mio min Mio. Jag var Bo Vilhelm Olsson och äventyren som följde i sagans land var underbara och hemskare än något som tänkas kunde. När jag sedan blev en ung man, Vägra döda, vägra värnplikt och En orättvis betraktelse. De böckerna fängslade mig, bokstavligen.

 
Taina Luodelahti, 69 år, Lindesberg
Pensionär, storyteller och fd speciallärare

 – Det finns nog ingen bok som förändrat min världsuppfattning, men ofta anknyter böckerna till mina resor, till exempel , Doris Lessing till resan i södra Afrika och Sven Hedin i norra Kina. Jag reser, boken och författaren ”lägger sig i” resan och det kan bli en bra historia att på ett berättarcafé någonstans!

De nominerade böckerna är:
Den andra kvinnan av Therese Bohman
Psykodrama av Magnus Dahlström
Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson
Timme Noll av Lotta Lundberg
Kafkapaviljongen av Tony Samuelsson
Twist av Klas Östergren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".