Lyssnarjuryn Sveriges Radios Romanpris 2016.
1 av 2
Lyssnarjuryn 2016. Främre raden fr v: Gunilla Gålne, Anja Magnusson, Ninni Skön, Emlan Wolke. Bakre raden fr v: Per-Olow Hedman, Henrik Gåverud, Roger Svedberg. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Jenny Teleman och Anna Tullberg, programledare för Sveriges Radio romanpris 2016. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Jenny Teleman och Anna Tullberg, programledare för Sveriges Radio romanpris 2016. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Här är Lyssnarjuryn som ska dela ut Sveriges Radios Romanpris 2016

En nationalekonom, en ungdomsbibliotekarie, en bussförare, en slagverkare, en museipedagog, en pensionerad veterinär och en bygghantverkare ska komma överens om vem som ska belönas med Sveriges Radios Romanpris 2016. Diskussionerna drar igång måndag den 14 mars i P1 Kultur.

Film. Juryn om vilken romanfigur de helst skulle vilja äta middag med

 

Snart samlas Lyssnarjuryn för att, efter intensiva diskussioner om de fem nominerade romanerna, avgöra vilken av författarna som ska få ett hembesök av juryn den 19 mars och ta emot Sveriges Radios Romanpris 2016.

Diskussionerna sänds i P1 14-18 mars kl. 13.00 och kl. 18.15 i P1 Kultur.

Prisutdelningen sker i Lundströms Bokradio lördag 19 mars kl. 08.05.

Lyssnarjuryn består i år av följande personer. Vi frågade dem vilken läsupplevelse som har förändrat dem eller gav dem en ny syn på omvärlden?

Ninni Skön, 25 år, Mora, ungdomsbibliotekarie

- Diva av Monika Fagerholm, för att karaktären Diva gav sig tusan på att inte kompromissa med sig själv. På en fjortonåring gjorde det starkt intryck!

Emlan Wolke, 29 år, Göteborg, bygghantverkare

- Det andra könet av Simone de Beauvoir förändrade mig och fick min syn att klarna gällande de olika livsvillkoren för mig och min bror, min far och min mor, men även mina mor- och farföräldrar.

Henrik Gåverud, 37 år, Luleå, nationalekonom som jobbar med energimarknadsfrågor

- Det får bli en vetenskaplig bok, Gary S. Beckers The economic approach to human behavior. I den visar han hur ekonomisk teori kan tillämpas på hur människor agerar också i icke-ekonomiska sammanhang såsom i relationer med andra, hur många barn man skaffar, vad man väljer att spendera tid på etc.

Roger Svedberg, 52 år, Stockholm, musiker, slagverkare i Hovkapellet

- Maria Sveland Hatet. Stephen Mendel-Enk Med uppenbar känsla för stil. Torbjörn Flygt Underdog. Det viktigaste i en roman är form, språk och syfte.

Anja Magnusson, 54 år, Rimbo, museipedagog

- Alla!

Gunilla Gålne, 66 år, Uppsala, pensionerad veterinär, jobbat med livsmedelsfrågor

- Majgull Axelssons Rosario är död från 1989 gav mig en chockartad insikt om hur livet kan se ut utanför vår egen trygga värld. Visst hade jag en framtidsvision och kunskaper om problem som fanns, men denna bok fick mig att inse hur liten min egen möjlighet att påverka var.

Per-Olow ”Pelle” Hedman, 64 år, Jävrebodarna, busschaufför sedan 1975

- Peter Englunds Ofredsår ger ett perspektiv på Europas historia och den svenska stormaktstiden som inte finns/fanns i historielektionerna.

De nominerade böckerna är:

Mary av Aris Fioretos
Masja av Carola Hansson
Linjen av Elise Karlsson
Gardet av Staffan Malmberg
Bära barnet hem av Cilla Naumann

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista