Jochen Schützdeller

Namn: Jochen Schützdeller

Ålder: 39      

Bostadsort: Göteborg och Lerum

Yrke/sysselsättning: Biomedicinsk analytiker, miljövetare, politiker 

Familj: Sambo Marie och son Elliot

Framträdande karaktärsdrag: Nyfiken, engagerad. 

Antalet hyllmetrar för böcker i bost.: ca 20 m 

Favoritförfattare: Omöjligt att välja endast en då det beror på stämningsläge och andra omständigheter. En bok jag dock läst flera gånger och varmt rekommenderat till vänner och andra är ”Die Entdeckung des Himmels” ( Upptäckten av himlen) av Harry Mulisch. Jag fascineras av den vackra berättelsen och det hängivna språket. Att blanda både kärlekens ömma språk med naturvetenskapens och astronomins pregnanta lingo tyder på författarens förmåga att skrida över gränser utan att gå vilse och utan att komma tomhänt. Vetenskap och vänskap och kärlek. Det är också en tidsdokument över det uppstudsiga 60-talet, det pragmatiska 70-talet och det stormiga 80-talet.

Jag har läst den flera gånger och jag hittar varje gång nya bottnar och berättelser som om det vore ett stort litterärt partitur med en delvis dold orkestrering.

Jag skulle vilja sammanfatta romanen som intelligent hängivelse! 

Bästa lästipset: Mitt tips, börja läs! Vad som helst! Man hittar alltid rätt bland genrer, författare och titlar. Och för allt i världen, stäng av TV:n! 

Här läser jag helst: Det finns få platser där jag inte kan få lust att läsa. I sittbrunnen på segelbåten i en naturhamn är mycket lyxigt men fåtöljen bredvid braskaminen är naturligtvis inte att förakta. 

Läser aldrig: Kvällstidningar 

Vad är viktigast för dig i en roman? Att den får mig att känna delaktighet i en händelse, ett annat liv eller bara värmer mig med ett vackert språk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".