Ponnyn Pytte och hans hästkompisar

På stallet Granbacken bor fyra hästar. Sonja, Jumper, Attila och Pytte. De har det bra och gör sånt där som hästar gör om dagarna. Men de blir också sjuka, de rymmer, misslyckas, räddar varandra och träffar nya kompisar.

Pytte är en shetlandsponny som är 4 år. Han är minst i stallet. Hans favoritmat är äpplen och morötter. Han gillar också hagar med högt gräs, för då syns han nästan inte och kan smyga. 

Attila är en fjordhäst som är 12 år. Han är mycket snäll och väldigt bra på att förklara saker. Han har en speciell man som alla fjordhästar har, med en svart strimma i mitten. Han tycker ofta att Pytte ska vara försiktig och akta sig, men det brukar Pytte inte lyssna på.

Sonja är av rasen nordsvensk. Hon är hagens tävlingshäst och är i sin bästa ålder hela tiden, alltså 9 år. Hon älskar att tävla och eftersom hon är störst så vinner hon hela tiden. Hon rejsar runt hagen ett par varv varje dag för att hålla sig i form. ”Kom igen då!”, utmanar hon de andra när hon har värmt upp.

Jumper är en connemaraponny på 8 år. Hon äter allt: tistlar, granris – inget är för hårt och stickigt för henne. Men mögligt hö, det lär hon sig att man inte ska äta. Då kan hästar få väldigt ont i magen.