Det nya samhällskontraktet

I december 1906 kom LO och SAF överens om den svenska arbetsmarknaden. Det blev kollektivavtal om lönerna, strejkrätt och fria fackföreningar. Den svenska modellen var född och nu fyller den alltså 100 år. Samhällskontraktet som den här modellen byggde på var en stark offentlig sektor och ett självklart skattefinansierat välfärdssystem.

Men det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess. Industrisamhället ser helt annorlunda ut idag, globaliseringen har ändrat på förutsättningarna för den nationella politiken och EU påbjuder fri rörlighet för kapital och tjänster över gränserna. Och här i Sverige har vi ju fått en ny regering.

Hur kommer det nya samhällskontraktet att se ut och var går skillnaderna idag mellan det som är privat och det som är offentligt? OBS inleder 14/11 en debatt om det ”allmänna”, om det som vi vill ha gemensamt i dagens svenska samhälle.

14/11
Anders Björnsson menar att det finns mycket som ligger i glappet mellan stat och marknad - det behöver inte vara ett antingen eller.

15/11 
Moa Matthis om moral och medmänsklighet i ett samhälle styrt av äganderätten.

21/11
Jens Liljestrand uppskattar regeringens syn att människor ska kunna bekosta sina egna liv men tycker åtgärderna är inkonsekventa

27/11
Johanna Möllerström hoppas att den nya regeringen ska ta tillbaka äganderätten över grundläggande frågor och vill kräva  mera ansvarstagande av de enskilda medborgarna

30/11
Per Borg menar att liberalisering och avregleringar kräver ett
omförhandlat samhällskontrakt

8/12
Pernilla Ståhl ger en idéhistorisk bakgrund till sjäva begreppet
och hoppas själv på en kapitalism baserad på filosofen John
Rawls idéer om omsorg också om de sämst ställda

11/12
Ali Esbati ser en liten, rik del av befolkningen förskansa sig bakom privatkapitalets skyddande murar, onåbar för krav på samhällelig rättvisa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".