Vecka 8

19/2 - 23/2

Måndag
1. USA bortom Irak - 3
Svensk-iranska författarinnan Azar Mahloujian berättar om den omöjliga situationen för en iransk oppositionell och intellektuell, som får leva med misstankar och anklagelser från både iranier och västerlänningar. Vilken frihet sprider USA med vapen?
2. USA bortom Irak - 4
De som förespråkar spridning av västerländsk demokrati till Iran med militära medel borde fundera över vad president Roosevelt sa om friheten. Det menar Anders Björnsson.

Tisdag
1. USA bortom Irak - 5
Lena Brundenius samtalar med Zaki Laidi, professor i statsvetenskap vid Science Po i Paris. Han har förslag om hur president Bush ska kunna förbättra sitt internationella rykte och om vad Europa skulle kunna göra för Mellanöstern
2. Antika riter i Grekland
Susanna Roxman berättar om hur den gamla polyteistiska religionen har fått en renässans

Onsdag
1. USA bortom Irak - 6
Ulla Gudmundson diskuterar USA:s låga förtroendekapital i världen, och ställer frågan om ett inåtvänt, isolationistiskt USA skulle vara bättre för världen.
2. Vad terrorister vill
Per Runesson har läst statsvetaren Louise Richardsons bok ”What terrorists want”, där bland annat USA:s strategi med ”kriget mot terrorismen” utvärderas.

Torsdag
1. Sanning och försoning - Rwanda
Erik Esbjörnsson berättar om president Kagames försök att använda det egna rättssystem, som ett led i att läka såren mellan tutsier och hutuer
2. Tidskriftskrönika - Biblis
Moa Matthis  prisar skolbiblioteket och efterlyser mera diskussion om kunskap

Fredag
1. Bortglömda högkulturer i Paris
Kulturskatter från utdöda kulturer i Trakien, Afghanistan och Egypten öppnar ögonen på eurocentriker. Margareta Norlin har besökt tre stora utställningar i Paris.
2. Kulturkrönika februari
Med hjälp av Stephen Frears nya film om drottning Elizabeth skärskådar Lars Westerberg vår moderna tids vördnad för kungligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista