OBS Vecka 9

26/2-2/3

Måndag
1. USA bortom Irak - 7
Maj Britt Theorin talar om hotet om en andra kärnvapenålder och hoppas att världens ledare ska söka politiska lösningar istället för militära
2. ”Miss Leavitts stjärnor”
Salomon Schulman har läst George Johnsons bok om en okänd kvinnlig astronomipionjär. Han saknar astronomins tidigare  folkbildande kraft  och är kritisk mot bokens genusperspektivistiska beskrivning

Tisdag
1. Den fria viljan - inte så fri?
Är viljan mest en fråga om hjärnstruktur, eller rentav kvantfysik? Fredrik Svenaeus diskuterar detta utifrån en ny bok i ämnet.
2. Upptäcksresandes berättelser
Britt Dahström har läst ”Med egna ögon” av Fergus Fleming och Annabel Merullo, om upptäcktsresande från 1700-talet till vår tid.

Onsdag
1. USA bortom Irak - 8
Mohammad Fazlhashemi analyserar relationerna mellan USA och Iran. Kommer de militära hoten att leda till demokratisk utveckling eller, tvärtom, till en radikalisering av islamismen?
2. Om sjukdom och smärta i litteraturen
Johannes Ekman berättar om hur några kända författare har gett uttryck åt sina fysiska smärtor, bla om Alphone Daudets ”I smärtans riken”, som nu finns i en nyutgivning

Torsdag
1. Rumänsk film om livet efter Ceausescu
Frilansjournalisten Anders E Larsson har sett nya rumänska långfilmer. De behandlar livet efter kommunismens fall, och de vinner alltfler priser internationellt.
2. Tidskriftskrönika: Faktum mars 2007
Jan Norming irrar in på bio i Haga med senaste numret av de hemlösa göteborgarnas tidskrift Faktum och undrar vem som är äventyrare.

Fredag
1. Är global kapitalism det enda eller finns det några trevligare alternativ?
Per Runesson diskuterar samhällstänkaren Timothy Gahrton Ashs teser som framförts i tidningen the Guardian
2. Tidskriftskrönika - Sanning och försoning Argentina - 6
Magnus Linton  berättar om juridisk aktivism och folkrörelser som kräver både sanning och konsekvens

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista