OBS Vecka 17

23/4-27/4

Måndag
1. Dansk kallakrigetdebatt
Sture Näslund ger en bakgrund till en inflammerad debatt där anklagelser om angiveri och fosterlandsförräderi duggar tätt. Den handlar också om vem som ska skriva historien och hur.
2. ”Undergångens skuggor”
Johan Andrén har läst Peter Handbergs reportagebok om de övergivna kärnvapenbaserna i Baltikum, en bok som också filosoferar över människans destruktiva läggning

Tisdag
1. Fransmännen själva på scen
Theresa Benér har sett Théâtre du Soleils nya kollektivdramatik om vanliga nutida fransyskors och fransmäns livshändelser, förhoppningar och frågor.
2. Fult ord
I serien ”Fula ord”: Fredrik Pålsson undrar vart det leder med en demokratisk diskussion där vissa saker inte får mötas med argument.

Onsdag
1. En tidig feminist
Erik Rosendahl har läst en ny bok med tre texter av Frida Stéenhoff, som bland annat introducerade begreppet feminism i Sverige 1903.
2. Emilie och Voltaire
Britt Dahlström berättar om Emilie de Châtelet som populariserade Newtons läror på 1700-talet, och samarbetade med Voltaire.

Torsdag
1. ”Rummelplatz”
Ulf Gran har läst Werner Bräunigs posthuma roman, som är en kritisk uppgörelse med DDR-regimen från en av de egna. Den livsfarliga uranbrytningen och arbetsförhållandena i Erzgebirge utgör en viktig fond i boken
2. Tidskriftskrönika - ”Camino” och  ”Arbetaren”
Jesper Huor granskar de olika infallsvinklarna på världens miljöproblem

Fredag
1. Fula ord: från näringsliv till vardagsspråk
Författaren Oline Stig har hittat ett fult ord som hon använder dagligen.
2. Varför diskuterar man handväskor på en stor morgontidnings kultursida? Det undrar Lars Westerberg i sin kulturkrönika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista