NGO:er - staternas förlängda armar?

Allt oftare dyker de upp sida vid sida med västvärldens regeringar i problemsituationer runt om jorden. NGO:er, alltså ”Non Governmental Organizations”, kallar man numera de oberoende frivilligorganisationer som arbetar med mänskliga rättigheter, miljöfrågor, fattigdomsbekämpning, akuta hjälpinsatser och liknande. Men hur oberoende är de egentligen? Håller de genom ekonomiskt beroendeskap och politisk inblandning på att bli staters och stora företags förlängda armar?

2/1
Anders Björnsson kritiserar att NGO:er tar emot stora bidrag från bland andra EU-kommissionen, och menar att Amnesty och Greenpeace är elitverksamheter utan folkrörelseförankring.

9/1
Bo Lindblom från Amnesty svarar Anders Björnsson om medlemsdemokrati och inblandning i andra stater, och Anders Björnsson får replik.

11/1
Lennart Daléus från Greenpeace svarar Anders Björnsson, och pekar på Greenpeace breda folkliga stöd oavsett organisationens form.

22/1
Håkan Thörn menar att det är rätt att granska NGO:erna men att man måste akta sig för generaliseringar.

29/1
Mikael Nyberg kritiserar samarbetet med stora företag och även Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen står i skottgluggen.
Anna Ek från Svenska Freds menar att deras medlemsarbete bygger på realism.

6/2
Lasse Gustavsson från Världsnaturfonden WWF försvarar denna NGO:s arbetssätt och allianser med t ex företag.
Anders Björnsson ger sin slutreplik i debatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".