OBS Vecka 44

27/10-7/11

Måndag
1. USA och religionen
Joakim Nilsson har läst Susan Georges nya bok  ”Hijacking America” och menar att   bilden i Europa av den kristna högerns inflytande över  den amerikanska politiken är överdriven.
2. Västvärlden och Mellanöstern
Inga Brandell har läst Jeremy Salts ”The unmaking of the Middle East” som ger ett historiskt perspektiv på västvärldens inblandning i Mellanöstern.

Tisdag
Sydafrika tio år efter sanningskommissionen
Petra Olsson samtalar med Antjie Krog, poet och författaren till ”Country of my skull: guilt, sorrow and the limits of forgiveness in the new South Africa”.

Onsdag
1. ”EU mellan öppenhet och xenofobi” - Europasamtal  - 1
Pernilla Ståhl samtalar med den tyske sociologen Ulrich Beck, som menar att nationalismen är ett hot mot EU:s grundvalar.
2. Europasamtal -  2
Anna Ibrisagic, moderat EU-parlamentariker, förstår inte varför somliga av EU:s ledare är så rädda för att ta in fler medlemsländer.

Torsdag
1. Girighet och etik
Peter Norberg är doktor i etik vid Handelshögskolan i Stockholm och diskuterar om det går att göra framtidens ekonomiska makthavare mindre giriga genom att undervisa i etik.
2. Tidskriftskrönika - flm
Malin Krutmeijer kommenterar en ganska ny filmtidskrift som bla skiver om hur svenska filmare skildrar etnicitet och hudfärg.

Fredag
1. Bloggen - litteraturkritikens död? - 11
Ann Steiner kommenterar Sara Arvidsson Folkes inlägg om
populariseringen av litteraturvetenskapen.
2. Månadens kulturdebatt
Lars Westerberg diskuterar reaktionerna på Nina Björks avhandling ”Fria själar” och henns kritik av liberalismen.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista