Facket och globaliseringen

”Globaliseringen har i grunden förändrat villkoren för facklig verksamhet”, säger Olle Sahlström, författaren till en bok om Europas fackföreningar, och som inleder serien om de fackliga organisationernas förutsättningar i den globala ekonomin.
Står facket inför en guldålder, där solidaritet och internationalism gäller, eller kommer vi att se protektionistiska och nationalistiska fackföreningar i framtiden?
Vad beror fackets försvagade ställning på? För vilken idé kommer fackföreningarna att organisera sig? OBS debatterar några fackliga framtidsfrågor.

2009-02-09
Facket behöver återuppfinnas, menar Olle Sahlström, aktuell med en bok om Europas fackföreningar. Petra Olsson samtalar med sociologen Charles Woolfson om svårigheterna för de fackliga organisationerna i Europa.

2009-02-10
Svante Nycander menar att fackets försvagning inte bara beror på globaliseringen, det handlar också om bristen på samspel mellan arbetsgivarna och facket.

2009-02-16
I Sverige finns det mellan 20 000 och 30 000 papperslösa migrantarbetare. Vad gör arbetsgivarna för att förbättra deras villkor? Frågan ställs av Kristina Mattson, författare till boken ”De papperslösa och de aningslösa”. Farbod Rezania från Svenskt Näringsliv svarar på kritiken.

2009-02-17
Mats Wingborg menar att det är en av vår tids utmaningar att försvara den globala fackföreningsrörelsen och att, enligt statistiken, så är det mest i Europa som facket har tappat kraft.

2009-02-19
Åsa Westlund, Socialdemokratisk EU-parlamentariker, menar att det fackliga arbetet hotas av en politisk EG-domstol och att det ställer krav på tydlighet hos politikerna.

2009-02-25
Christofer Fjellner, moderat EU-parlamentariker, tycker att fackföreningsrörelsen borde sluta upp bakom europatanken.

2009-03-02
Andreas Bergsten, som sysslar med facklig utveckling inom tjänstemannaförbundet Unionen, undrar hur facket ska kunna göra något för de utsatta hemma eller ute i världen, när det inte kan ge sina egna kärnmedlemmar inflytande på jobbet.

2009-03-13
Anders Kjellberg menar att inget statligt ingrepp har haft så negativ inverkan på den fackliga organiseringen som förändringarna i A-kassan

2009-03-16
Thomas Gür menar att fackets framtid hänger på om det är berett att också organisera egenföretagarna.
Bäst med politiskt offensiva fack. Den slutsatsen drar Aron Etzler, bla efter att ha studerat den sk Trondheimsmodellen i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista