Monica Macovei

Kamp mot korruption

I dagens Europasamtal om korruption. Obs samtalar med Monica Macovei, stridbar korruptionsbekämpare från Rumänien. Som justitieminister drev hon på en omfattande omdaning av rättssystemet, där kampen mot korruptionen gavs högsta prioritet. Hon var också arkitekten bakom de reformer som var nödvändiga för att Rumänien skulle kunna bli med i EU. ”Men så fort Rumänien blev medlem revs reformerna upp”, säger Monica Macovei som menar att de nya medlemsländerna struntar i att följa de krav som ställs av unionen. Den politiska korruptionen är utbredd i Rumänien och i många andra forna östländer, säger hon.
Och om det pågående valet i Indien. Per J Andersson, författare och journalist med inriktning på Indien analyserar ett val som inte tycks påverkat av finanskrisen: ”Ingen vill ta ordet kris i sin mun. I den pågående valrörelsen lyser finanskrisen med sin frånvaro.”

Redaktör: Pernilla Ståhl
pernilla.stahl@sr.se

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista