Tyskt jubileumsår med många tillbakablickar

Vissa siffror betyder mer än andra och i Tyskland ligger det onekligen  en viss magi i slutsiffran nio. Djupt tragisk när det handlar om andra världskrigets utbrott 1939, lite både och för 1949, det var då den västtyska grundlagen stadfästes men också  året då DDR blev en  egen stat. Och 1989,  året när muren föll, är för de flesta förknippat med glädje och fest. Det är ett riktigt jubileumsår i Tyskland och Margareta Flygt gör  några nedslag i det otroligt rika utbudet av tillbakablickar, utvärderingar och analyser av den tyska demokratin och  självbilden.

Boktips:
- Christian Bommarius ”Das Grundgesetz” 
- Hans Peter Schwarz: ”Die Bundesrepublik Deutschland” . Böhlau 
- Michael Jürg ”Wie geht´s, Deutschland? Eine Bilanz der Einheit 
-  Ingke Brodersen och Rüdiger Dammann: ”Mahlzeit! 60 jahre Deutschland. Eine kulinarische Zeitreise.

Bertolt Brechts teaterkonst

Dramatikern Bertolt Brechts namn är på många sätt  kopplat till den östtyska identiteten och staten DDR. Nu har det kommit ut  ny bok av Anders Järleby om dramaturgi och skådespeleri hos Brecht. Även om Ulf Gran har en del att invända mot boken gläds han åt den eftersom Brecht betytt så mycket för hans eget teaterliv och syn på teatern.

Redaktör: Lena Brundenius
lena.brundenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista