Kvinnliga dagboksskrivare från 1800-talet

 Att skriva dagbok har  länge  betraktats  som en   ganska hemlighetsfull och intim sysselsättning  och att läsa andras dagböcker  definitivt  som något både fult och förbjudet. Men i en tid med Facebook och bloggar där så mycket av privatlivet läggs ut till allmän beskådan kommer nog  mycket av mystiken att försvinna. Men den litterära dagboken verkar överleva. 

Litteraturvetaren Christina Sjöblad har fascinerats av den  litterära dagboken som genre och har nu koncentrerat sig på 1800-talets kvinnliga dagboksskrivare och funnit en hel del intressant om den tidens kvinnohistoria och samhällsliv.  Britt Dahlström har läst hennes bok  ”Bläck, äntligen! Kan jag skriva” och berättar om dagboksskrivande i olika tider. Årstafruns dagböcker är bland de mest kända inte minst genom Lars Widdings romaner.

Islamofobi och antisemitism

Lars Westerberg diskuterar var gränserna går mellan kritik av islam och islamofobi och mellan kritik av staten Israel och antisemitism. Risken för övertramp kan ibland förlama berättigad kritik, menar han.

Redaktör: Lena Brundenius
lena.brundenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista