Johanna Lundströms spegelfantasier

Amanda Svensson recenserar Markus Kamms tredje och i särklass sämsta roman ”Johanna Lundströms spegelfantasier” i serien fiktiv litteraturkritik.
”Johanna Lundströms resa mot att bli en intellektuellt värdig kulturpersonlighet börjar en morgon när hon kliver ur sin tropiska duschkabin. Då hon tittar upp mot sig själv i spegeln tycker hon sig plötsligt möta en annan blick än sin egen. Kvinnan i spegeln ser ut som Johanna, men är det inte. Eller? Är det kanske Johanna, i ett annat liv? Ett bättre liv, det liv hon hade kunnat ha om hon inte varit så sönderblonderat korkad?”

Konstkritik i fiktionsform

Dessutom ett samtal om konstkritik i fiktionsform. Johanne Nordby Wernø, konstkritiker och curator, ägnade sitt magisterprojekt vid Konstfack åt kritik i fiktionsform. I novellen ”Transatlantiska resor” skriver hon om Sonja Henie, den världsberömda konståkerskan och Hollywoodstjärnan som tillsammans med Niels Onstad grundade Henie-Onstad konsthall i Norge, och om ett verk inspirerat av Franz Kafkas roman "Amerika" av Per-Oskar Leu som ställdes ut på konsthallen.

Redaktör: Petra Olsson
petra.olsson@sr.se