Torsdag 3 september

Konst och gentrifiering

Måste konst i stadsplaneringen alltid innebära skenande fastighetspriser? Catharina Thörn, forskare i kulturstudier, har läst den nyutkomna boken "Houses in Transformation" som diskuterar konstens förhållande till fenomenet gentrifiering. Begreppet gentrifiering myntades på 1960-talet, och innebär att människor från den högre medelklassen bosätter sig i nedgångna områden med äldre bebyggelse och bidrar till områdets upprustning, något som kan leda till ökade bostadspriser och till att låginkomsttagare trängs ut från området.

”Konstens och kulturens förhållande till gentrifiering är ingen lätt fråga. Boken introducerar en problematik som kommer att bli allt mer synlig i planeringen av städer – även i Sverige där diskussionen om gentrifiering ännu är i sin linda.”

Litteratur:
Houses in Transformation Interventions in European Gentrification, Editors: JaapJan Berg, Tahl Kaminer, Marc Schoonderbeek, Joost Zonneveld, NAI Publishers, 2009

Kläder till priset av ett mästerverk

Är mode konst? NK Stil argumenterar åtminstone för det i sitt höstnummer. Fabian Kastner har läst och konstaterar att det är lätt att trassla in sig i filosofi.

Redaktör: Petra Olsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".