Las Meninas av Diego Velázquez
Tisdag 13 oktober

Fiktiv kritik: Velázquez-koden

Snart kommer Dan Browns uppföljare till Da Vinci-koden ut på svenska. Den förlorade symbolen heter boken, och även den här gången skriver Brown om en värld av mystik och hemliga sällskap. För den som tröttnade på Dan Browns mystik redan i Da Vinci-koden finns Paolo Roberto Scharins debutroman, en lovsång till konsten och ett befriande alternativ till Browns förra bästsäljare, enligt litteraturkritiker Mikael van Reis.

Mikael van Reis recenserade som enda svensk litteraturkritiker Paolo Roberto Scharins bok Kronologins hemliga väsen i OBS serie Fiktiv litteraturkritik, där författare och litteraturkritiker skrev om böcker som inte finns men som de antagligen skulle vilja läsa. 

Läsaren hamnar i Kronologins hemliga väsen inte på Louvren i Paris, utan på Pradomuseet i Madrid och framför Diego Velázquez rumsskildring Hovdamerna från 1656.

Programmet är en något bearbetad repris från 1 maj 2009.

Redaktör: Petra Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".