Vietnamesisk bloggdebatt mot kinesiska gruvintressen

I Vietnam har Internet på senare år ökat dramatiskt. En fjärdedel av landets 85 miljoner invånare är ute och surfar i cyberrymden. Bortåt en miljon vietnameser är aktiva bloggare och delar sina tankar och åsikter med alla andra som är uppkopplade på nätet. Bloggen har blivit ett verktyg för många journalister som inte accepterar inskränkningarna i yttrandefriheten – och för aktivisterna som kräver reformer och demokrati.

Häromveckan gjorde en av bloggaktivisterna en uppmärksammad offentlig avbön. 30-åriga Nguyen Ngoc Nhu Quyn lämnade följande meddelande på sin hemsida: ”Jag började blogga för att stå mitt i världens informationsflöde, det har varit ett äventyr. Men nu har jag kommit fram till den bittra insikten”, fortsatte Quyn, ”att den politiska situationen gör det omöjligt för mig att uttrycka min kärlek till Vietnam. Jag har gjort fel och därför är det dags att sätta punkt för den här bloggen”.

Quyn, som bloggade under namnet ”Me nam” - Mamma Kantarell - stängde inte sin blogg frivilligt. Hon blev tvingad. Det var villkoret för att hon skulle släppas fri från häktet och slippa stå anklagad för att ha hotat rikets säkerhet.

Vad hade Quyn då gjort sig skyldig till i sin blogg?  Jo, hon hade varnat för den mäktiga grannen i norr, Kina, och kritiserat Vietnam för att alltför lätt ge vika inför de kinesiska intressena som breder ut sig, inte bara i Vietnam utan i hela regionen. Säkerhetstjänstens Internet-spioner hade särskilt siktat in sig på Quyns och många andra bloggares kritik mot ett omstritt gruvprojekt i Vietnams centrala högland, där Kina getts förstahandskontraktet att utvinna bauxit, råvaran till aluminium, och som man menar hotar miljön. Quyn nöjde sig inte med att bara uttrycka sina åsikter på bloggen, tillsammans med två andra bloggare hade hon dessutom börjat producera T-shirts som krävde ett stopp för den kinastyrda gruvdriften. 

Förhållandet till Kina är en mycket känslig fråga i Vietnam. Kina, som ockuperade Vietnam fram till 900-talet, upplevs av folk både som en förebild och ett hot. Frågan om Kina dyker idag ständigt upp i samtal i Vietnam – men den vietnamesiska regeringen tillåter inga kritiska röster i bloggar eller pressen. Journalister på en stor dagstidning i Saigon berättar att de länge velat göra ett granskande reportage om frukten och grönsakerna som importeras från Kina är hälsofarliga eller ej. Misstanken är att de innehåller höga halter av kemikalier och skadliga besprutningsmedel. Men frågan kommer inte att undersökas. Tidningsledningen tillåter inte journalisterna att analysera de kinesiska produkterna i ett labb för att få reda på vad de verkligen innehåller.

En annan brännande fråga i relationen mellan Vietnam och Kina är dispyten om vem som äger ”De gyllene sandbankarna”, ett par mindre ögrupper som Kina annekterat i sydkinesiska sjön. Populära nättidningen VietnamNet hade modet att publicera en serie artiklar som hävdade Vietnams historiska rätt till öarna. Det ledde till att journalisten Pham Doan Trang fick tillbringa nio dagar i häkte – och hennes reportage försvann från nättidningen. Trang höll också på att nysta upp en historia som handlar om hur Kina pressar Vietnam att bestraffa tidningar och bloggar som framställer Kina i kritisk dager. Vietnamesiska nätverket ”Fria Journalister” – som verkar i exil - menar att GD II, en specialstyrka inom säkerhetstjänsten, ligger bakom den ökade repressionen mot journalister och bloggare. GD II, som leds av vice försvarsminister Vinh, har nära band med Kina. Inte ens kommunistpartiets egen webbredaktör, Dao Duy Quat, har gått fri från GD II:s jakt på kinakritiker. I september dömdes han att betala ett kännbart skadestånd till staten för att ha publicerat en kinesisk tidningsartikel på partiets hemsida. I artikeln, som handlar om en militärövning på den omstridda ögruppen som en gång tillhörde Vietnam, citeras en kinesisk officer som säger att meningen med övningen är att ”försvara Kinas sydligaste gräns i havet”.

Hur kommer det sig då att den vietnamesiska regimen i alla lägen tycks vara beredd att ila till Kinas försvar – även till priset att det skadar den egna nationen och dess invånare? Här går teorierna isär. Enligt vissa bedömare höll Vietnams ekonomi på att totalt kollapsa tidigare i år och räddades tack vare ett ingripande från Kina. Andra bedömare pekar på maktkampen inom Vietnams kommunistparti. Mycket står på spel inför kongressen 2011 då det kommer att avgöras vilken fraktion som ska gå segrande ur striden: den reformvänliga, som söker stöd hos USA, eller den konservativa, som vill att Vietnam ska utvecklas till ett mini-Kina och därför söker stöd hos sin mäktiga förebild.

Under tiden försöker Vietnams bloggare och journalister att hålla modet uppe. Det kändes hoppfullt fram till för ett år sedan, men nu har förtrycket mot det fria ordet istället ökat. Idag befinner sig Vietnam bland länderna som räknas till pressfrihetens värsta fiender. 

”Om jag hade varit modigare”, skriver Quynh – Mamma Kantarell – i sin avskedsblogg, ”så hade jag fortsatt blogga. Jag vet att många är oerhört besvikna över att jag lägger av. Men jag är övertygad om att vi kommer att mötas igen nånstans i cyberrymden – för vi delar allihopa tron på att det finns en särskild anda och gnista hos folket i Vietnam”.

Mia Gröndahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".