Tisdag 20 oktober

Sverige efter murens fall 1

Den 9 november är det precis 20 år sedan Berlinmurens fall. Obs uppmärksammar det med en serie där vi fokuserar på vad kommunismens sammanbrott betytt för bilden av Sverige, och för Sveriges självbild som nation.
Före 1989 framställdes ju Sverige som den gyllene medelvägen, där vi kombinerade de bästa bitarna av planekonomi respektive marknadsekonomi. Men vad hände med idén om landet Lagom när Berlinmurens plötsligt inte fanns där längre och liksom stagade upp den ena sidan av Sveriges identitet?
Vi ska diskutera det här framöver, men vi startar vår serie med en titt på bilden av Sverige ur ett tyskt perspektiv. Beate Schirrmacher berättar om hur Sverige skildrades när hon gick i skolan i dåvarande Västberlin, och om de tyska reaktionerna på den svenska ekonomins problem under 90-talskrisen.

Afrika – inte längre i marginalen

Europa, Kina och Indien – alla slåss de om Afrikas råvaror på den globala handelsmarknaden. Men klarar de afrikanska länderna av att vara en jämbördig handelspartner, eller behöver de först utveckla starkare samhällssystem och statsapparater? Kenneth Hermele diskuterar.

Böcker:
A new scramble for Africa, Roger Southall & Henning Melber (red), University of KwaZulu-Natal Press & Dag Hammarskjöld foundation
Mining in Africa, Bonnie Campbell (red), Pluto Press & Nordiska Afrikainstitutet
Electric Capitalism, David A Mc Donald (red), Eartscan

Redaktör: Malin Krutmeijer

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".