Forntiden som politisk konflikt

Konflikten mellan Grekland och Storbritannien har gått in i ett nytt skede, men det är inget vapenskrammel det är fråga om; det gäller skulpturerna från Parthenontemplet, som den dåtida brittiska världsmakten plockade åt sig på 1800-talet. Arkeologin som internationell konflikt utspelar sig också i Italien, USA, Irak, Afghansitan och Sri Lanka, för att nämna några platser.

Tvisterna väcker frågor om forna kolonialmakters agerande, nya staters nationalkänsla och vem som egentligen äger ett kulturarv.

En amerikansk museiman, James Cuno, har kastat in en brandfackla i den internationella debatten där han går till attack mot det nationella bevakandet av fornfynden – de tillhör alla, menar han. Hans motståndare menar att den inställningen ger fritt lopp åt rovgrävare, plundrare och illegal export.

Martin Olin vid Nationalmuseum presenterar huvuddragen i debatten och James Cunos debattinlägg.Eva Myrdal vid Östasiatiska museet har erfarenheter från Sri Lanka, och lägger ett asiatiskt perspektiv på James Cunos idéer.

Litteratur:
James Cuno, Who owns antiquity? Museums and the battle over our ancient heritage (2008)
James Cuno (red), Whose Culture? The Promise of Museums and the Debate Over Antiquities (2009)

Redaktör: Jesper Meijling

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".