Kommunistnostalgi i Afghanistan

Den gamla städerskan fick sparken. Det hände innan jag flyttade in. Den nya började förrförra veckan. Hon heter Shaika och kommer från Kabul. Hon är lika gammal som jag – och har fem barn. Familjen har flytt än hit, än dit, undan krigsherrar och talibaner. Den enda goda regeringen var kommunisternas, tycker Shaika. Och den bästa ledaren, det var president Najibullah. Alltså han som installerades av Sovjet 1986, störtades av mujahedin 1992 och hängdes av talibanerna 1996.

Hon är inte den första afghan jag hör tala gott om kommunismen. Men Den Gamla Goda Tiden, det kan man knappast kalla den, Sovjetunionens ockupation. Ändå är det svårt att bli riktigt klok på den här nostalgin. Kommunismen var en katastrof Afghanistan fortfarande inte hämtat sig från.

Också dom som slogs mot kommunismen vårdar sina minnen – sin nostalgi.  En av dom är Dr Sher Shah. Han var mujahedinsoldat på 80-talet – idag är han chef för Forskningscentret för Jihad. Det ligger i en nedgången villa mittemot Bibi Sarwari Sangari High School i norra Kabul.

”Jag saknar Jihad mot Sovjet”, säger Dr Sher Shah, där han vankar omkring i dunkla arkivrum. ”Det var en rättfärdig kamp. Ett nationellt befrielsekrig. Och hela världen stödde oss. Men det hade varit bättre om jag blivit martyr. Då hade jag sluppit se den här tiden”, klagar han.

Idag – ja rent instinktivt skulle han vilja stöda talibanerna – han är trots allt pashtun, patriot och radikal islamist – men han kan bara inte. ”Jag har inget emot att man bekämpar ockupationsstyrkorna. Jag kan tänka: Det är bra, döda fler amerikanska soldater. Men tyvärr dödar talibanerna så många civila med sina självmordsattacker. Jag kan omöjligt stödja dom. Det var bättre förr”.

Till och med ockupanterna, som han kallar dom, var bättre förr.  Röda arméns soldater var modigare än Isafs och USA:s, påstår Dr Sher Shah ”Dom var män. Riktiga krigare. Och dom slogs som vargar – till sista blodsdroppen”.

Dr Sher Sha tycks ha gett upp nutiden – han är fokuserad på det förflutna. Ambitionen med forskningscentret, som har ett ansenligt arkiv, är att dokumentera kriget mot Sovjet och kommunistregeringen i Kabul i en rad böcker. Sammanlagt ska det bli 300. Ett tiotal är färdiga.

Den volym Dr Sher Shah just nu håller på att sammanställa handlar om motståndskampens propagandabilder. Alltså dom illustrationer som publicerades i mujahedinspartiernas tidningar i Peshawar. Där kan jag hålla med honom om att det var bättre förr. Han visar en rad konstfulla bilder – allt från karikatyter på Brezjnev och Röda armén som en sårad rysk björn till naiva hjälteporträtt på rebelledare. Det är något annat än talibanernas gryniga våldsvideos på internet.

Och avslutningsvis – hur ska man egentligen förstå den afghanska nostalgin över Sovjetockupationen?  Jag tror att det inte handlar om den tiden i sig, snarare är det ett sätt att säga att vi, just nu, inte står ut med vad som händer i vårt land.

Jesper Huor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista