Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Nykommunismen

Publicerat måndag 9 november 2009 kl 14.00

I Europa dog kommunismen för tjugo år sedan med Berlin-murens fall. Men på många andra platser runt om i världen har den levt kvar och till och med stärkt sina positioner. Hur är detta möjligt? Obs ska i en serie diskutera nykommunismen.

Del 1: Nykommunismen
Tisdag 3 november 2009

Först ut i dagens Obs är Per J Andersson om kommunismen i de indiska delstaterna Kerala och Västbengalen. Sedan följer Ingmarie Froman om den yttersta vänsterns framväxt i FrankrikeLitteratur:
Francis Fukuyama: Historiens slut och den sista människan (Norstedt, 1992)
Alain Badiou: L´hypothèse communiste (2009)


Del 2: Ny vänstervåg i Latinamerika?

Onsdag 11 november 2009

Medan vänstern upplever motgångar i Europa, har den under senare år haft stora framgångar på andra platser runt i resten av världen. Frågan är om Latinamerika kan räknas dit?

"Kuba är en egen politisk satellit där Castro lyckats överleva med akuthjälp från Venezuela, men framför allt via en rasistiskt kodad sexturism. Hade inte regimen fått de svarta kubanska flickorna att i så enorm skala knulla europeiska män under millennieskiftets år, hade systemet imploderat av ekonomisk åderlåtning."
                                                                  – Magnus Linton, författare och debattörDel 3: Internationalistiska ideologier
Torsdag 19 november 2009

Obs medarbetare Inga Brandell ställer sig frågan om kommunismen spelar någon roll i dagens mellanöstern?Del 4: Kommunismen i Ryssland och Sydafrika
Måndag 23 november 2009

Tor Billgren undersöker kommunismens ställning i dagens Sydafrika där gränsen är grumlig mellan kommunistpartiet SACP och det styrande ANC.

Och hur ser det ut i det forna Sovjetväldet? 1991 avlöstes Sovjetunionen av en ny statsbildning – den Ryska federationen. Johan Öberg diskuterar vad som egentligen hände med kommunismen i Ryssland efter att Sovjetunionen föll.

Litteratur:
Manuel Castells: Nätverkssamhällets framväxt (Daidalos, 1999)


Del 5: ”Superfilosofen” Žižek

Tisdag 6 april 2010

Den slovenske filosofen Slavoj Žižek drar storpublik runt om i västvärlden. Är han en underhållande megastar som kittlar medelklassen med kommunistiska slagord, eller har han något viktigt att säga? Han föreläser på de mest oväntade ställen, som nyligen på en soptipp, alltid lika engagerat, om kapitalismens kollaps och med ideliga referenser till dagens populärkultur.

Som författare är Žižek oerhört produktiv. Bara under det senaste året har han gett ut tre böcker. Den senaste i raden heter First as Tragedy, Then as Farce och det handlar återigen om en uppgörelse med liberalismen. Obs gav boken till två personer med olika ideologiska utgångspunkter. Först ut är Petter Larsson, redaktör på oberoende socialdemokratiska tidningen Efter Arbetet:

Mattias Svensson, redaktör på liberala magasinet Neo, har också läst boken och han menar att den avslöjar vänsterns våldsfantasier.

Litteratur:
Slavoj Žižek: First as Tragedy, Then as Farce (Verso Books, 2009)


Del 6: Vad är auktoritär kapitalism?
 
Fredag 9 april 2010

I Tyskland har det tyska vänsterpartiet Die Linke väckt stor debatt eftersom programmet är väldigt radikalt. Partiet vill bland annat förstatliga bankerna och motsätter sig alla privatiseringar.

Malin Krutmeijer menar att partiets utspel kan vara det första steget mot att allt fler partier bekänner färg och avviker från det politiska mittfältet där det blivit allt trängre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".