Commonwealth

Efter en lång väntan tar litteraturvetaren Michael Hardt Amiralens scen i besittning, lite som en rockstjärna. Hans bundsförvant, den italienske filosofen Antonio Negri, kan inte vara med. Han fick feber och tvingades åka hem till Italien. Det skämtas om att aktivisterna krossade fönstren på Hilton i Malmö så det blev så kallt att Antonio Negri blev sjuk.

Där och då, på ESF-seminariet förra året, när Hardt får den oundvikliga frågan om han är för eller emot att det har krossats fönster natten tidigare, svarar han: "Mamma har alltid sagt åt mig att inte förespråka våld i teve." Det hörs både burop och applåder.

Hardt och Negri är kontroversiella i alla läger, till och med inom den globala rättviserörelsen som står bakom de sociala forumen. En skiljelinje går mellan de av Hardts och Negris anhängare som ser globaliseringen som en möjlighet till frigörelse, och vänsterns globaliseringskritiker.

Deras första bok Imperiet, fick många lyriska recensioner när den kom, och trycktes i nya upplagor. Den kallades en Kapitalet eller ett Kommunistiskt manifest för vår tid.

Hardt och Negri var utopiska i en tid där utopierna var döda. I dag nästan tio år efter boken Imperiet, ett år efter den globala finanskrisen, och med en klimatkris i hasorna, pratar många om utopiernas återkomst. Karl Marx är på modet igen, vilket får somliga att bli oroliga … En skribent i Wall Street Journal kallar Commonwealth för dyster och vidrig kommunistpropaganda. Han skriver: Gud hjälpe oss om kommunismen hemsöker oss under 2000-talet. Det kan man med rätta vara rädd för, men det vore också synd att missa en viktig poäng med Hardts och Negris böcker.

De försöker förstå och förklara samtiden, och vill, utan att komma med färdiga lösningar, inspirera människor till att hitta egna lösningar. De lägger alltså ansvaret i aktivisternas händer, och somliga anklagar därför Hardt och Negri för att bara ha ambitionen att skapa teori. Andra menar att det finns något vettigt i att tro på människans egen förmåga att skapa en bättre värld.

Petra Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".