Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Kapitalet hinder för kreativitet?

Publicerat tisdag 10 november 2009 kl 11.57

När Empire publicerades år 2000 slog den ner som en bomb inom vänstern. Här dök ett verk upp, som på ett inspirerat sätt kombinerade marxism med postmoderna idéer och som med sprudlande entusiasm välkomnade globaliseringen.

Det skedde i ett läge, där stora delar av vänstern ägnat åratal åt att beklaga globaliseringen, där man gjort postmodernism till ett skällsord och varit på moloken defensiv.

Boken var skriven av den italienske filosofen Antonio Negri och den amerikanske litteraturvetaren Michael Hardt. Makten har inte längre något centrum, menade de. Imperialismen är över, och världens styrs inte bara av stater, utan av övernationella institutioner, avtal och normer, företag och organisationer. De kallade den ordningen för "Empire", imperium.

Äntligen ligger också, sa man, det klasslösa samhället inom räckhåll för det globala proletariat, som man kallade multituden eller mängden, och som man skrev fram som det revolutionära subjektet. Sen invaderade USA Irak. Och idén om imperialismens död tycktes vida överdriven. I uppföljaren Multituden fick de svårt att försvara sin tes.

Men i den avslutande delen i trilogin, med det geniala namnet Commomwealth, samväldet eller den gemensamma rikedomen, ligger den amerikanska imperialismen i ruiner. Vare sig militärt, politiskt eller ekonomiskt kan USA längre behärska världen som man en gång gjorde.

Tillbaka till Empire. Skrattar bäst som skrattar sist.

Som tidigare är det analysen av det globala maktsystemet som är Commonwealths styrka. Men den har vi å andra sidan hört i två böcker redan, vilket gör Commonwealth mindre spännande.

Betydligt snårigare är klasskampen. För att vara en upprorspamflett är Commomwealth löjligt teoretisk, med hundratals sidor begreppesexcersis som riskerar att tråka ihjäl deras älskade multitud. Grundtanken är en gammal marxistisk idé om att produktionen blir allt mer social, allt hänger ihop: volvo är beroende av sjukvården och sjukvården av motorvägarna och så vidare. Samtidigt som ett litet skikt kapitalister berikar sig och dessutom bestämmer spelreglerna.

Så långt är jag med.

Mindre självklart är det när Hardt och Negri hävdar att kunskap, kommunikation och känslor blivit så viktiga produktionsfaktorer att kapitalet inte längre behövs. Det är dramatiska påståenden i en värld som domineras av jordbruk och industri.

Dessa immateriella tillgångar är sådant som skapas i det som de kallar "the common", det allmänna. Detta är inte bara är luft, vatten och andra naturresurser utan också sådant som språk, koder, vanor, kort sagt det liv i samhället som vi skapar tillsammans. Och som kapitalet nu försöker göra pengar på.

Ja, faktum är att kapitalets försök att profitera på det allmänna innebär ett hinder för kreativitet och framtida produktion. Till exempel om man tar patent på kunskap, som då inte kan leda till ny kunskap.

Det gäller därför för alla dem som nu underkastas kapitalets regler – multituden – att använda sin makt: de kan skaka av sig parasiten och arbeta för varandra.

Jag köper i princip den slutsatsen, även om jag inte tror att man måste gå den tvivelaktiga vägen om kommunikationens ökade betydelse för att inse att vi inte längre behöver kapitalisterna. Faktum är ju att en allt större andel av kapitalet redan tillhör multituden: våra pensionsfonder, försäkringspengar, sparfonder.

Det gäller bara att ta makten över det.

Petter Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".