Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Första biografin om Golding

Publicerat torsdag 12 november 2009 kl 11.41

Få författare har gjort så enastående karriär som engelsmannen William Golding. Det började med debutboken, Flugornas herre 1954, som blev en gigantisk kioskvältare under 50- och 60-talen, och det slutade med Nobelpriset 1983. Golding avled tio år senare - och sedan blev det tyst.

Från att varit en av världens mest lästa och refererade författare hör man knappt hans namn nämnas längre. Tills i höstas, när press och media plötsligt pumpade ut den spektakulära nyheten att William Golding var en våldtäktsman. Uppgiften kom från en purfärsk biografi skriven av den engelska litteraturprofessorn John Carey. Jag har läst boken, som är en tjock tegelsten på 600 sidor, och jag vet inte om man verkligen kan säga att Golding har våldtagit någon. Vad jag däremot kan säga, är att det här är en av de sämsta biografier jag någonsin läst. Den är inte dålig rent stilistiskt inte heller strukturellt, den är dålig för att den målar upp en så outhärdligt tråkig bild av William Golding. Eftersom det dessutom är den första biografin någonsin som skrivits över honom - och därför måste betraktas som stor litterär händelse - så blir man ju extra beklämd.

Författaren, John Carey, har dessutom fått tillgång till två källor som aldrig tidigare öppnats för offentligheten – dels rör det sig om en omfattande brevväxling mellan Golding och hans förläggare, den legendariske Charles Monteith på Faber&Faber. Dels handlar det om hyllmeter av okänt material från det såkallade Goldingarkivet. Ofärdiga romaner, privata utkast, noveller, idéer, två opublicerade självbiografiska böcker och en dagbok som spänner över hela 5000 sidor. Snacka om kanonstoff! Och ändå har det blivit så fruktansvärt dåligt. Vad är då problemet?

Ska jag fatta mig kort så beror det på att allt det som gör en biografi bra saknas. Förståelse för författaren, spännande läsningar av hans verk, psykologiska analyser och en känsla för historien. Carey struntar i allt det här och ägnar sig istället åt ett sjukligt kalenderbiteri. Sida upp och sida ner redogörs det för hur många exemplar Goldings böcker trycktes i, vilken royaltysats han fick och vilket datum boken hamnade på bokhandelsdiskarna. Samtidigt som hans komplicerade privatliv bekymmerslöst viftas bort i en handvändning. Den kroniska alkoholismen förklaras med stress, barnens psykiska sjukdomar framställs som smärre förkylningar och Goldings tvångsmässiga böjelse för farliga och riskfyllda strapatser får i John Careys tappning något av äventyrlig semester över sig.

Man kan fråga sig om det beror på att Carey efterhand upptäckt att han tycker illa om William Golding? Och visst, det kan vara svårt att leva sig in en människa som har så otrevliga drag. Golding var en undermålig lärare, en brutal familjefar och en social outsider. Men han var samtidigt en storslagen författare, en brinnande sciencefiction fantast och – icke att förglömma - en traumatiserad krigsveteran som var med under D-Dagen. Man behöver inte vara proffs för att se hur Goldings livsteman omstöps till magnifika romanteman. John Carey ser visserligen det här, men hans intellekt räcker inte till för dra några slutsatser. Det blir mer procentsatser, fler datum.

Enda gången han försöker tränga in i Goldings personlighet är när det gäller det sexuella – och då slutar det ändå bara i nattståndna tankar om förträngd homosexualitet, och, som vi sett, ogrundade spekulationer om våldtäkt. Och ju mer jag tänker på det, desto mer tycker jag att den här boken är ett totalt fiasko. Den är så torr och tråkig att jag faktiskt önskar att den aldrig blivit skriven. För William Golding, och inte minst hans fantastiska böcker, de förtjänar så mycket bättre.

Gabriella Håkansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".