Goldstone-rapporten

Richard Goldstone är mest känd här i Sydafrika för sitt arbete med att kartlägga och utreda det våld som härjade landet under första hälften av 90-talet. Mellan 1992 och 94 publicerade den så kallade Goldstone-kommissionen ett 20-tal rapporter om massakrer och mord, som i efterhand fått blandad kritik av historiker och jurister. Men man kan notera att han redan i detta arbete ofta lyfte fram båda sidornas skuld.

Den skarpaste kritiken mot Goldstones Gazarapport har kommit från Sydafrikas chefsrabbin, Warren Goldstein. I en artikel som publicerats i både Israel och Sydafrika sågar han rapporten metodiskt ur ett juridiskt perspektiv. Han menar att antagandet om Israels skuld fanns med redan i kommissionens instruktion och argumenterar därför för att det var korrekt av Israel att inte samarbeta, eftersom landet inte kunde förvänta sig rättvis och objektiv behandling.

En annan kritiker är historikern och journalisten RW Johnson, som anklagar Goldstone för att alltid ha varit en karriärist som vänt kappan efter vinden. I artikeln ”Who is Richard Goldstone?” menar han att domaren i princip alltid producerat rapporter som gynnat honom själv och hans egen karriär.

Men Goldstone får också mycket stöd i Sydafrika. Han är respekterad för sitt arbete i landet i början av 90-talet, och i insändare och debattartiklar får Gazarapporten ofta omdömen som välunderbyggd, noggrann och rättvis. Men på vänsterkanten har stödet också slagit över i viss kritik. Den inflytelserika landsorganisationen Cosatu är generellt positiv – men fördömer Goldstones kritik av Hamas.

Tor Billgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".