"Dagens Frankrike är hemskt"

I den pågående polemiken går politikern och borgmästaren Eric Raoult till attack mot senaste Goncourt vinnaren Marie NDiaye. Han kräver att kulturministern Frederic Mitterrand ska påminna författaren att hon har vissa plikter mot den franska republiken. En av dem är att ta hänsyn till den nationella sammanhållningen.

Den omtvistade debatten om nationell identitet startade ungefär samtidigt som Goncourt priet delades ut till den fransk-senegalesiska författaren i november. Eric Raoult är upprörd för att Marie NDiaye i rock- och kulturtidningen Inrockuptibles i augusti ställt sig bakom Marguerite Duras klassiska uttalande att ”Högern, det är döden”. Marie har i intervjun även sagt att hon tycker att dagens Frankrike är hemskt.

Tillsammans med sin make och parets tre barn familjen till Berlin strax efter det att Sarkozy valdes till president våren 2007.

– Jag tycker att den atmosfär som högern nu skapat med snutövervakning och vulgaritet är avskyvärd, säger hon vidare till tidningen.

Politikern Raoult tycker att Marie NDiayes uttalanden är oacceptabla och respektlösa mot republikens ministrar och mot statschefen. På Le Nouvel Obs nätsida Bibliobs ironiserade man häromdagen om att man nu kanske måste upplösa Goncourt priset eller ta tillbaka författarens franska medborgarskap.

I slutet av förra veckan fortsatte polemiken och Bibliobs krävde då att kulturminister Frederic Mitterrand försvarar Marie NDiaye och därmed också slår ett slag för uttrycksfriheten som allt oftare attackeras i Frankrike. Att uttrycksfriheten är i fara börjar bli utmärkande för den franska högern sedan Nicolas Sarkozy valdes till president för två och ett konstaterar man i flera medier som i tidningarna La Parisienne, och Libération och den statliga radiokanalen France Entire, vilka också har tagit del av polemiken. Men kulturministern Frederic Mitterrand svarar med sin tystnad och kritikerna undrar: beror det på att han sätter partisolidariteten främst?

Johan Tollgerdt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".