Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Billström - aggressiv grottmänniska?

”Aggressiva grottmänniskor” kallade Aftonbladets Eva Franchell de Vellingebor som protesterade mot placeringen av flyktingbarn i kommunen.

Även om hon var grovast i mun, så var budskapet detsamma från de femtioelva andra opinionsbildarna, som nu tvingat kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman på knä. Desto tystare har det varit om det besked, som kom från regeringen i torsdags. Då lade man fram en lagrådsremiss om anhöriginvandring, som innebär den allvarligaste åtstramningen av invandringen på mycket länge.

Invandrare ska nu ha arbetsinkomst och bostad för att kunna ta hit sin partner. Undantagna är bland annat konventionsflyktingar och barnfamiljer. Den outtalade utgångspunkten är alltså att invandrare inte vill jobba. Men om man tar deras familjer som gisslan, kan man kanske tvinga dem.

För integrationen är det ett slag i luften. Ingen får lättare jobb och bostad, bara för att han eller hon måste oroa sig för partnern i hemlandet. Särskilt inte på en arbets- och bostadsmarknad indränkt i diskriminering och med dagens massarbetslöshet.

Ingen av landets fem största tidningar har kommenterat saken. Samtidigt som de skrivit spaltmeter om Vellinge. Nej, det är inte mygg och kameler. Men det är banne mig två kameler. Kanske är orsaken att det i Vellinge handlar om verkliga personer, dessutom barn. Försörjningskraven beslutas däremot med byråkratisk kyla på långt avstånd från de berörda. Därför slipper migrationsminister Tobias Billström bli kallad grottmänniska.

Petter Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".