Fredag 27 november

Drömmar med förhinder

Bobby Paunescus film Francesca handlar om en ung lärarinna i Bukarest som vill flytta till Italien och öppna en förskola för barn till rumänska invandrare. Francesca är trängd mellan en tillvaro i hemlandet där kriminaliteten och korruptionen är ett faktum, och en högst osäker framtid i det nya landet. Hennes pappa försöker avråda henne från att åka. Som rumänska är hon inte välkommen i Italien menar han, och som exempel nämner han ”den där Mussolini-horan som vill döda alla rumäner”. Han syftar på den nationalistiska politikern Alessandra Mussolinis beryktade uttalande för ett par år sedan då hon i svepande ordalag talade om alla rumäner i Italien som kriminella.

Den här repliken har gjort att Alessandra Mussolini har försökt stoppa filmen från att gå upp på italienska biografer. Henrik Nilsson sammanfattar kontroverserna kring den rumänska filmen som trots allt får italiensk premiär i kväll.

Högljudd och högervriden debatt
Det har snart gått ett år sedan Barack Obama tillträdde som president i USA. Han kom till makten med förhoppningar om att ena ett land som länge varit djupt splittrat mellan ett urbant, demokratiskt amerika och ett lantligt, republikanskt småstadsamerika. Författaren Thomas Engström konstaterar att extrema åsikter nu återigen får allt större utrymme i debatten och att sansade politiker knappt hörs längre.Den vilde Bolano?
Gabriella Håkansson kommenterar debatten om De vilda detektivernas författare.
Böcker:
Roberto Bolano, De vilda detektiverna, översatt av Lena E. Heyman, Tranan 2007
Roberto Bolano, Om natten i Chile, översatt av Lena E. Heyman, Tranan 2009