Fredag 1 januari

De tre vise männen – Kaspars historia

Del 7

Så har de äntligen sammanstrålat: de tre vise männen Melchior, Balthasar och Kaspar – alias vår berättare Christina Claesson. Och nu är de på väg till Betlehem.

Del fem av sju i Obs julserie ”De tre vise männen – Kaspars historia”. Avsnittet sändes första gången den 1 januari år 2003.

Bakgrund
S
erien om de tre vise männen gick under drygt två år i Obs, från juldagen år 2002 till trettondagen år 2005. Vi lät tre författare – Evan Storm, René Vázquez Díaz och Christina Claesson – ikläda sig rollen som varsin av de tre vise männen, och under de stora högtiderna sände vi rapporter där de berättade om hur de tre vise männens vandringar fortgick, på vägen till Betlehem. 21 program blev det allt som allt.

Idén kom från Matteusevangeliet. När Herodes beslutar att han ska döda alla barn som är två år eller därunder, beror det på att ”det var den tid han fått fram genom att fråga ut stjärntydarna” (Matt 2:16). Enligt Matteus var alltså stjärnan synlig i två år och det föreföll ju logiskt att de tre vise männens vandringar faktiskt tog så lång tid. (Att det sedan innebär att Jesus också bör ha varit två år när de tre vise männen träffade honom är en av de där detaljerna som inte riktigt går ihop när man har fyra evangelier att förhålla sig till).

Vår förhoppning var att de tre författarna skulle ikläda sig varsin figur och att deras berättelser sedan skulle gå in och ut ur varandra. Vi föreställde oss nog att de skulle stöta på varandra ganska tidigt och sedan följas åt. Men då hade vi inte tagit med i beräkningarna att vi valt tre högst egensinniga författare. När första julhelgen var över var det bara Evan Storms Melchior som befann sig i historisk tid. René Vázquez Díaz’ Balthasar hade åkt fast i tullen på Öresundsbron. Och mest omöjlig av allihop var Christina Claessons Kaspar som befann sig i nutid, men reste baklänges i tiden: tre år per natt.

Trots det blev Christina Claessons berättelse om Kaspar en tydligt sammanhållen historia, med en början och en slut. Därför är vi glada över att för första gången kunna sända den separat, som en historia i sju avsnitt: med start på julafton och avslutning på nyårsdagen.

Christina Claesson är både författare och muntlig berättare, och det som är speciellt med historien om Kaspar är att den gjordes helt utan att någonting skrevs ner. När Christina kom till inspelningen hade hon inte skrivit ett ord utan bara tänkt ut vad hon skulle berätta. Jag satte mig med henne vid ett bord i studion och när vi spelade in var jag alltså den förste som fick höra historien. Var något oklart frågade jag om det och ibland bad jag henne utveckla saker som gick för snabbt. Efteråt klippte jag bort allt som var överflödigt. Och eftersom Christina är så erfaren lyckades hon varje gång göra sin historia så att den i nedklippt skick blev alldeles lagom lång!

Historien om de tre vise männen är en berättelse vi alla bär med oss och som är så inspirerande just för att vi vet så lite om vilka de tre vise männen egentligen var. Christina Claessons version är en minst sagt fri tolkning. Men vi hade mycket roligt när vi spelade in den, och hoppas ni ska glädjas lika mycket av den när vi nu sänder den i repris!

Länkar:
Christina Claesson

Musik:
All musik kommer från en CD som heter "A Prayer for the Soul of Layla", av Jamshied Sharifi. Det spår som används flitigast heter "Through the Veil".