Vandana Shiva. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Onsdag 16 december

Bruttonationalglädje

Måste miljörörelsen dö för att vi ska kunna rädda klimatet? Det hävdar de amerikanska klimatkonsulterna Michael Shellenberger och Ted Nordhaus. De menar att miljörörelsen måste sluta fokusera på begränsningar av utsläpp och i stället satsa på utveckling av ny teknik för att klimatet ska kunna räddas. Men vad säger man egentligen om den teorin i de länder i syd som är i störst behov både av ett bättre klimat, och av mer utveckling?

Petra Olsson träffar miljöaktivisten Vandana Shiva på det alternativa klimatmötet i Köpenhamn, och hon är mycket kritisk till Shellenberger och Nordhaus idéer. Just nu arbetar Vandana Shiva som rådgivare åt kungariket Bhutan där de i stället för att satsa på ekonomisk tillväxt, utvecklar landet efter ekologiska principer genom konceptet bruttonationalglädje.

Görrel Espelund om hur miljödebatten förs i Afrika: slutsatsen är att den länge haft en undanskymd roll men att det
nu håller på att ändras.

Inga Brandell om hur miljödebatten förs i Mellanöstern. Flykten från landsbygden oroar, men debatten handlar mest om lokala problem som sophantering.

Länk:
Navdanya, indiskt nätverk av ekologiska producenter och utsädesbanker

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista